dilluns, 23 de febrer del 2009

26

La primera de l'any, i això arrenca company!! 21 de febrer

El Carnaval, dona el tret de sortida a les cantades d’havaneres....

Què bonic seria un titular com aquest a una portada d’un diari!!

Doncs bé, a falta de diari, tenim el Blog, i com aquí podem dir el que ens vagi bé......comencem amb la primera, i quasi copiant l’any anterior....
Ja fà temps que volia crear un escrit que parlés dels llocs on podem anar a escoltar havaneres i cançó de taverna fora de temporada, aquelles tavernes marineres que un cop per setmana acostumen a fer havaneres.
Doncs bé, tenim un problema, als que ens agrada aquest tipus de cançó, i és, que cada cop, en queden menys.....o per al que jo sé, cada cop en fan a menys llocs, per tan, aprofitem el que avui tenim.

La darrera setmana va passar molt poc a poc, doncs jo sabia que el dissabte 21 anàvem a la Bella Lola a escoltar havaneres, bé, qui diu a escoltar, diu cantar, diu........el què varem fer....anar a la Bella Lola a passa’ns-ho bé.

Tot està ple de imatges antigues, retalls de diaris, records de cantades, fotografies de vells cantaires, premis atorgats a la taverna i als “taverners”, un fum que omple tots els racons, i unes històries, que si les parets poguessin parlar, no hi hauria prou paper per escriure-les.....
Suposo que molts dels que llegiu aquest blog, coneixereu la Taverna Bella Lola. Però jo em pensaré que no la coneixeu, i us la descriure com la he vist, com jo la sento, com a mi m’agrada.

La taverna està situada a Calella de Palafrugell, sí, allà, al rovell de l’ou de l’havanera.

La taverna la porten la Pepi i en Paco. Jo vaig tenir la sort de estar parlant força estona amb en Paco, un noi molt i molt trempat, amb un amor per les havaneres desmesurat.....gairebé com el meu. Per cert, acaben de estrenar una nova web, i és molt i molt bona, us recomano que la visiteu, d’aquesta manera, la part de presentacions, i ubicació concreta, la deixo a les seves mans. Us deixo el link, i en breu posaré altres llocs si hi ha, per anar a escoltar havaneres. http://www.tavernalabellalola.com/
Doncs bé, aprofito l’escrit per agrair-li el que va fer per nosaltres, i algun detall més que queda entre ell i jo. Hi va haver molt bon rotllo, aquell ambient és genial, és respira havanera per totes les parets de la taverna. Gràcies Paco i familia!!

En fi companys, un racó que cal visitar, això sí, amb mesura, a veure si els que volem anar sovint, ens quedarem sense taula per anar a sopar.....
Per cert, un detall molt important, les cantades es fan la nit del dissabte durant tot l’any, i s’ha de reservar taula, normalment està ple.
Un cop feta la presentació de la taverna, us he de dir, que vaig tornar a coincidir amb un dels grups que més m’agrada. I com no, aquest cop, van superar al que ja havia viscut fins ara amb ells.

El grup Arjau son dos, o millor dit, el formen dos nois i una guitarra, aquesta última, en les mans en les que es troba, fà un grup perfecte. La toca en Jordi, i canten amb un altre Jordi, curiós eh?, -no sé com el diferenciarem alhora de parlar d’ells, però bueno- un és en Jordi Grau (veu), i l’altre és en Jordi Rubau (veu i guitarra). (Teniu més informació a la secció Grups del Blog).I fent una mica més de broma, com diu en Jordi "fa el que pot amb la veu", i l’altre Jordi, "a sobre de fer el que pot amb la veu, toca la guitarra", impressionant, us els recomano, tenen coses que no trobareu en altres grups. Per tant, si això és fer el que poden, us podeu imaginar el que son capaços de fer.

Aquest parell, fent de les seves, van tornar-me a demostrar que son bons, que els agrada el que fan, que s’esforcen per fer que la gent s’ho passi bé, que viuen l’havanera, i sota la meva modesta opinió, es mereixen molt més del que tenen fins ara, i del que han aconseguit, però, estic segur, que el temps els posarà al lloc que els toca.
Van fer un ample repertori d’havanera i cançó de taverna.

A la taverna hi havia una taula que demanava i demanava, va ser fins i tot divertit, i en Jordi, els hi va tocar allò que ells volien, no sé si tothom gosaria a fer el que va fer en Jordi, i va ser tocar-li amb la guitarra, la cançó que aquell càntabre va voler entonar......

A part de la cançó marinera, o de les Havaneres, aquest duet, jo el caracteritzo, per fer molta cançó de taverna i depenen de l’ocasió, cançó picaresca. Com teníem aquest home càntabre, entonant de quan en quan cançons de les seves, els Arjau, fins i tot es posaren damunt de les cadires per entonar cançons divertides, picaresques, que feren que tots els que estavem, notessim l’energia que desprenien aquest parell.

El problema, es que quan més engrescats estàvem, arribava l’hora de tancar, i es varen acomiadar amb una cançó mítica i clàssica de cloenda de la Taverna, La Bella Lola.
Em va deixar parat, quan ja havent tancat la taverna, i recollien les taules, en Jordi, se’m posar a cantar ben fluixet una havanera que segons em va dir, va entonar el seu avi durant molt de temps. Em va dir que l’havanera era anterior al 1917, doncs el seu avi és d’aquella època, i ja la sentia de petit. És impressionant poder recordar cançons tant antigues que han passat de boca a orella, i més quan han passat de generació en generació.

S’hi va afegir l’altre Jordi i un cop més va ser espectacular, inoblidable, els hi estic força agraït en aquest parell, doncs van fer que ens sentíssim molt a gust, escoltant aquelles cançons que a mi tan m’agraden, i envoltats de tan bona gent, gràcies per tot Jordi’s, Raquel, Paco i familia.
Aquest cop, nosaltres, érem més de dos. Varem anar amb els meu sogres, al qual també els agraeixo “l’aguanta” que varen tenir. Però els hi va agradar, així que amb una mica de sort, els tornaré a “enganyar” per que hi tornin.
Bé Companys, ja veieu, que per mi, ja dono per oberta les cantades d’aquest any, i en tenia unes ganes que no us les podeu imaginar.
Ja he rebut el calendari de cantades de diferents grups, encara em falten algunes, espero poder actualitzar l’agenda de Les Havaneres en breu.

Per cert, en Paco entre altres coses, em va deixar un llibre, “Castilla canta habaneras”, escrit per Teresa Pérez Daniel.
Hi ha un parell de frases, -una a la introducció i l’altra cap al final del llibre- que m’agradaria fer meves, i per tant compartir-les amb vosaltres, us les transcric tal qual, en la llengua en la que estan escrites.
A la introducció:
“Los motivos que me llevan a recopilar habaneras autóctonas de la región Castellano-Leonesa son varios, pero el más importante es ayudar a que esta melodía perdure, a pesar del transcurrir de los años, y sirva de fuente o pequeño aporte para los que compartan esta misma inquietud”.

Cap al final de llibre:
“Este último apartado corresponde a las habaneras más populares, de las cuales no transcribo la música por respeto a las múltiples versiones ya existentes y por ser su melodía sobradamente conocida; en contraposición con la letra que ha podido ser desvirtuada u olvidada en su transmisión oral”.

Diguem que aquest últim text l’he palpat jo, es a dir, quasi totes les lletres d‘havaneres, en un moment o un altre, els grups les canvien, i m’he trobat, saber una havanera per un grup, i quan he escoltat un altre, han canviat alguna part de la lletra.

La transmissió oral de les havaneres ha fet que aquestes canviïn de lletra depenent del grup o del lloc on es cantin. Per tant em sembla genial, una iniciativa com la de anar escrivint totes les havaneres, i tenir un registre, per lo menys de les havaneres que hem cantat nosaltres, (vaig estar a punt de escriure l’havanera que em van cantar els Arjau un cop acabada la cantada, però encara tinc alguna vergonya, i em faltà, el pensar més en mí, o millor dit, en el futur de l’havanera, però en aquell moment em va saber greu, ells tenien que marxar i era tard, però la pròxima ho faré, espero que no els sàpiga greu, a mi em fa molta il·lusió el que estic fent, i molta més el que estic aconseguint. Ara solament faltaria que hi hagués bon rotllo entre tots els grups, però això ja sé que és molt difícil, tots som persones, i tots tenim caràcters diferents, però bé, de quant en quant m’agrada somniar, i qui sap si algun dia es complirà aquest desig).

Actualment tinc transcrites unes 220 havaneres. Les quals les he tret del interior dels Cd’s, de escoltar la havanera i copiar-la en un document, dels llibres, o fins i tot de cercar-les a la xarxa. En les transcripcions que he fet, poso el grup que la interpreta, doncs en molts casos, i al canviar la lletra de un grup a un altre, no sé qui la canta com originalment es feia, i per tant poso la que més m’agrada o tinc en aquell moment.

És el cas de la cançó que jo em pensava que es deia “Mocachines”, i que no la trobava. El títol original és “Maragata”, i no “Mocachines” com jo em pensava.
A part, la paraula correcta és “Macachines”, teniu la cançó a la secció “cançons” del Blog, allà la teniu amb música, i una mica de la història d’aquest tango - havanera.
Aquí tenim un clar exemple d’un error en la transmissió oral, doncs estic segur, que aquesta havanera a Catalunya, s’ha aprés de boca a orella, i es va desvirtuà una “a” per una “o”, i si la canteu o escolteu, veureu que és fàcil equivocar-se.

En fi, Jordi's, Raquel, Paco i familia, gràcies per tot!!.
Ep Companys!!, que ja en tenim la primera, espero els vostres comentaris.


Salut Companys, i a veure si coincidim en la pròxima!!.


26 comentaris :

PERE ha dit...

La Bella Lola traspua, allò que sols pot traspuar La Bella Lola.

luzquebrilla ha dit...

Tony,agafa-t´ho amb calma noi!,que en plena temporada no sentiràs les cantades amb tanta eufòria,ja ho veuràs, a copia de sentir cantades i cantades s'escolten amb més calma. També és veritat que un/a disfruta en una cantada depenent del grau de predisposició que hi vagi.
Personalment a la Bella Lola sempre m'ho passat bé, malgrat que a vegades el grup que hi canta...peró bé són havaneres i això és el que importa.Una de les coses que faig a la sortida és anar al Port Bo (cala) airejar-me una mica de la pudor de tabac, cosa que no priva de agafar un refredat en aquelles hores de la nit, però és maco veure com les ones piquen a les roques en la foscor de la nit.
Tony, una pregunta, el dia que una cosa no la trobis bé,la diràs?,és que ets tant positiu en aquest món de l´havanera que sembla que tot ho vegis maco.Un puntet negatiu de tant en tant dona caliu veritat? je,je,je a veure que em contestes..

Havanerus ha dit...

Ei, Pere i Luzquebrilla!!
"Qué bueno que vinísteis"....
Bé, per on començo, anem a pams.
Pere, ja saps que m'agraden aquestes parauletes que tu saps, i que jo intento fer meves, però encara no sé aplicar-les tan bé com tu ho fas, m'encanta aprendre i saber, i si pot ser dels bons com tu, encara millor.
Ara vaig per Luzquebrilla, que aquí no s’escapa ningú, i intento no deixar comentaris sense contestar.
Ja vaig amb calma, si no imagina’t, ja m’haguessin engegat a passeig fa temps. Però el que he descobert, i em va agradar molt, és que els grups, per lo menys els que jo he vist, no sempre repeteixen actuació. Tenen varios repertoris, per tant, jo no he trobat dos cantades iguals. Potser he tingut sort, però m’ha agradat el que no ho facin repetitiu.
Però bé, si anem cada dia a veure els mateixos, estic segur que com a mínim a la tercera et repetiran el repertori, però bueno, ja trobo un esforç important per part dels Havaneros, el tenir més de un repertori.
Per el que dius que si veig una cosa que no està bé, si la diré. Doncs clar que sí, el problema, és que les coses que no estan bé, o que no m’han agradat, se m’obliden ràpid.
Com bé dius, sóc positiu, i vull oblidar aquells detalls que poden fer desprestigiar un grup o una cantada. En cas que es faci repetitiu, t’asseguro que ho llegiràs.
Ara per ara, et diria que la part negativa de la gran majoria de cantades, és que solament durin dues hores, sóc així noia, i de moment és el que penso.
Ja hi posarem caliu nosaltres!!.
He vist algun detall lleig d’algun grup, i si ho torno a veure, ja veuràs com ho publico, no per desprestigiar, sinó com a detall lleig, i que s’hauria de millorar, ja que pot ser que el grup no s’hagi adonat del error comés. Jo sempre penso en positiu, i vull seguir així.

Gràcies per ajudar-me a mantenir viu el blog companys!!.

Miquel ha dit...

Hola Tony , soc en Miquel de La Taverna, com sempre tot son elogis al teu blog , doncs escrius d'una forma molt agradable .
Estic d'acord en el que dius de La Bella Lola i encara et diria que fas curt , amb el meu grup i hem fet 76 cantades i encara quan i anem tenim la mateixa il.lusió que el primer dia, son sentiments que transmeten els amics Pepi i Paco i com no els seus fills que sempre serveixen les taules amb un somriure .
En això dels repertoris tens tota la raó i han grups que sempre fan el mateix , no se si nosaltres a gust del públic son dels considerats pesats o avorrits , però .... portem en repertori unes 150 cançons que intentem canviar a cada actuació depenent del lloc on cantem , però tot i així el públic sempre fa que al meinys la mitat del repertori es repeteixi un cop i altre , doncs malauradament sempre demanen les mateixes cançons.
Una abraçada .

Alfons ha dit...

Hola Tony, soc l'Alfons, t'escric per primera vegada aqui al "Blog"i es per dirte que,endavant que ho fas molt be i transmets una euforia que arrives a pensar "quin una tas perdut", la veritat es que no varem venir, perque teniem un compromis pero, ja coincidirem qualsevol altre dia
Be per altre part et dire que en Miquel, te molta rao quan diu que el public, sempre demanem, las mateixes cançons,
Rep una abraçada. A!! AL meu costat,tinc una nova amiga teva, que t'envia un petò

Havanerus ha dit...

Un altre cop, anem a pams.
Miquel, “ojalà”, molts grups, tinguessin il·lusió quan canten, es nota molt, quan una cosa t’agrada, o quan la fas per fer, imagina’t la il·lusió que ens pot fer al que les escoltem, que som capaços de fer molts kilòmetres, per anar a escoltar havaneres, i no qualsevol, sinó aquell grup que t’agrada, per mi això no te preu, ni sent espectador,com sóc, ni sent Havanero, com m’agradaria ser.
Ja m'agrada el que dius de les cantades, i recordo un cop parlant amb en Pere Fort del Grup Bergantí a una cantada a Les Planes (Sant Cugat, Barcelona), en la qual em va explicar el perquè de tot plegat, referint-se al repertori cançons,i ho vaig entendre.

Em deia, que el que no es podia fer, era anar a un llóc, on quasi mai havien escoltat havaneres, i fer temes com Follia, o Lluna Plena, o com la que hi ha al Blog, la sardana, Sota el “Mas Ventós”, doncs si fas havaneres que no han escoltat, normalment el grup no agrada.
Em deia que en aquest llocs, la gent vol escoltar Allà en la Habana, Salió de Jamaica, La Paloma, etc...
Doncs bé, ho vaig entendre perfectament, es per això que quan actueu en certs llocs, el nivell puja, i crec que busqueu noves havaneres, doncs no podeu fer un Allà en la Habana i a córrer.
I si demaneu opinió al públic, estic segur que la gran majoria us demanarà sempre les mateixes, jo crec que els heu de complaure, doncs no hi ha molta gent que vagi a moltes cantades (Som minoria).
La gent que conec, normalment “coincideix” a una cantada, però no es desplaça. “Típica Cantada d’Havaneres a les festes majors dels pobles”. Per desgracia, és el públic majoritari.
Es diferent si em demaneu a mi, quina m’agradaria escoltar, doncs, com ja n’he escoltat moltes, potser, en aquell moment, m’agradaria escoltar temes nous, temes que hagi desenvolupat el grup, però hi ha moments, en que també m’agrada escoltar, “La colombiana”, o “El abanico”, o “Tu”, doncs tots els grups amaniu l’havanera de forma diferent. Encara que tinc alguna havanera “una mica” creuada per la gran quantitat de vegades que la he escoltat en els cd’s.
Bé, crec que també t’he contestat Alfons, per cert, a la amiga que tens al costat, fes-li un petò, i una abraçada, i fins aviat.
Gràcies per els elogis, però, vull que tots veieu una cosa, i és que:

“quan quelcom és fa amb amor,
hi poso el cor, hi poso alegria,
i vosaltres que m’acompanyeu,
entoneu una il·lusió cada dia.

No pot quedar malament,
un blog que parli d’havaneres,
doncs veig el vostre recolzament,
sempre, i de moltes maneres”

Apa Companys, que tan aviat, se’m va el cap, i no deu ser bó!!.

Salut!!

luzquebrilla ha dit...

Tony,no enviïs tans petons que no som francesos eh? (Això em sona...)

luzquebrilla ha dit...

Alfons,bé ja sé que saps qui sóc,noi m´has donat un susto, em pensaba en un principi que eres un altre "Alfons"i he pensat que aprofitaria per demanar-li que en una cantada em dediqui "Luz que brilla".
Has sentit el duet de`ll i en Castor en le Blog?. Quina veu aquest Fonso!Bé,ja saps que opino de`ll...Així que l´Encarnació també s´ha fet "fan del Blog"? o de`n Tony?

Silvia ha dit...

Hola Tony
Estic d áccord en que el public habitual de les cantades de Festa Major esta allà perque fan havaneres a prop de casas i de vegades fins i tot inclou berenar o sopar, els hi es ben be igual quin grup sigui, jo he arribat a escoltar demanar El meu avi, quan encara no han fet ni la mitja part ¿?, molta gent espera això, El meu avi, La bella Lola i poca cosa mes, no els hi cantis havaneres noves o poc habituals, perque no els hi interessa i crec que fins i tot els hi avorreix.
Reialment no som gaires els que ens desplaçament ni que sigui a l altre punta de Bcn ( ja no et dic fer kms) per escolat el "nostre grup " o algun altre que ens interessi.

Igual que es demana serietat, ganes i entrega als grups, crec que a ells en moltes ocasions també el hi agradaria que el públic fos "mes professional " i entregat ( tampoc cal entes ), a mi particularment em fa molta rabia en una cantada de Festa Major sigui el grup millor o pitjor, esta sentit a la gent comentan la decoració del carrer o a quin hora es la xocolatada de l endemà, una mica de respecte per la gent que esta damunt d l escenari, que si no t agrada el que escoltes es tan facil com agafar i marxar.
Aquest pas potser haurem de tornar nomes a taverna ??????
Silvia

luzquebrilla ha dit...

Sí Silvia, tens tota la raó, els que ens desplacem lluny per sentir els nostres grups preferits,o senzillament perquè ens agraden les havaneres, aquest tipus de públic molesta.En les cantades de festa major o de barri per molts és una cosa a més a més, de les que fan en aquest dies,i recorden només les típiques havaneres, les més sentides.Això no podrem evitar-ho.

Havanerus ha dit...

Caram, que bé, això va agafant ritme i vida, gràcies a tots.
Luzquebrilla, per el que fa a petons, més val tenir que desitjar!!, i per si de cas, jo envio petons, que els agafi qui vulgui, i també envio abraçades, per que les rebi qui les vulgui, a partir d'ara us deixaré triar.
Be Silvia, gràcies per l'escrit.
Només dir, que el públic no el podem triar en gaires casos, el podem triar, per exemple, a la Cantada de Palamós, a la de Begur i pocs casos més. En aquests dos casos en concret, es paga entrada per escoltar havaneres. A mi no m’acaba de semblar bé el pagar per escoltar allò que m’agrada, però sí que em sembla bé, per la part de la serietat de la cantada. Saps que allà hi haurà poca gent que estigui per estar.
Han estat varis els Havaneros que em diuen que els llocs més seriosos per cantar havaneres son a Palamós, a la Mostra de l’havanera catalana, i com a segon lloc, les Escoles Velles a Begur. En els dos casos, ningú “piula”, ningú diu res, potser es mouen els llavis per seguir la cançó, però en cap cas per fer altre tipus de sorolls.
Això ens ho diu tot.
Però bueno, fredament, i per molt que ens molesti, els grups han de subsistir, i és gràcies a les contractacions dels ajuntaments, associacions de veïns, etc.....i en aquests casos no es valora el tipus de públic que assistirà, es valora que hi haurà actuació d’havaneres.
Quan parlem de bones cantades, per mi hi ha moltes i gratuïtes, i us posaré algun cas dels que he estat:
La primera nit d’estiu a Palamós.
La cantada de Roses.
La cantada de Llafranc.
No sé companys, crec que hem entrat en un tema complicat, que és la professionalitat del públic, i de veritat, m’agradaria que algun “Havanero” dels que llegeix el blog, ens digués la seva. No com a opinió generalitzada, però si per saber que en pensen els “Havaneros”, que també vull que formin part del blog, i que no es dediquin solament a llegir-lo.
Ep Companys, que al igual que valorem la professionalitat del públic, també podem valorar la professionalitat del grup. L’exemple, de moment, el teniu al blog amb els grups que segueixo, no son els únics diguem “professionals”, o bons (per mi), però ja us dic que no hi ha molts més (com a molt crec que hi poden haber 10 més, doncs tinc pendents 4 que tenen bona pinta.... Hi ha d'altres que ja no existeixen, o que no están en actiu, o que han desfet el grup per fer-ne un altre).
Tinc pendent assistir a varies cantades de grups que no estan al blog, i valorar, tan amb els meus modestos coneixements, com amb les meves modestes orelles (part important), i encara em quedaran grups bons als quals no podré escoltar.
Caram nois, això es complica, i no sé si m'explico o si em sabré explicar.
Resumint, i donant una mica de canya com li agrada a luzquebrilla, puc dir que:
-Hi ha grups d’Havaneres, i grups que toquen havaneres, que no és el mateix, o vull que no representi el mateix.
-Hi ha públic que escolta havaneres, i públic que va a les havaneres.

I ara m’acomiado a l’estil nou,

Petons i Abraçades, i que cadascú triï el que més li agradi o li convingui!!.

Salut Companys!!

Silvia ha dit...

El que s ha de fer en una cantada es anar a gaudir-la i si dona peu a participar, tan es que sigui amb plan molt formal com a Palamòs o be la de Festa Major de qualsevol poble. Pensem en positiu , de totes les cantades que es fan durant l any, segur que sempre hi ha gent que descobreix aquest mon i hi trobo un motiu per tornar ( una veu concreta, una canço especial, una tonada ... ), quelcom que li desperti el cuquet i el fagi tornar com ens a passat a molts en un moment donat. El cas es que sempre hi hagi llocs on anar a escoltar-los, mica a mica ja va un mateix fent la seva tria tan de llocs com de grups.

Havanerus ha dit...

També m’apunto a participar en totes les cantades, a gaudir-les, a passar-ho bé. Us imagineu estar entonant havaneres amb el grup, igual que ho faríem (o millor dit, igual que faig) en un concert al Sant Jordi amb en Serrat, Llach, Sabina o d’altres.......?.
Jo solament he estat capaç de fer-ho a La Bella Lola, sense vergonya.
En les altres cantades, no m’he atrevit, la gent es molt respectuosa amb el que està veient (o això sembla). Això no vol dir que jo no ho sigui, però les meves ganes de participar, em tornen boig, i sempre estic cantant les havaneres en veu baixa.......
Per lo que comentes, Silvia de trobar un motiu per tornar, ojalà a cada cantada hi hagi gent que el trobi, doncs això reforçarà el gènere, encara que serà més fàcil trobar gent que torni si se li ofereixen bons grups i bones cantades.
Un tema important a tenir en compte, és que si un grup no està a gust en una cantada, ja sigui per el públic, per l’ambient, per el lloc, per l’organitzador, etc...., si el grup és professional, és difícil que hi torni.
Així com un espectador que no li agrada el que escolta, no tornarà a veure aquell grup, els havaneros professionals també ho fan.
I que ens quedi clar, que no tot ho mouen els “calers”, i és millor així, doncs tots hem de posar de la nostra part.
Com ja vaig dir, tots formem part del procés, i ens necessitem els uns als altres.

Ei Silvia, en breu tindré activa l’agenda d’havaneres, i quasi sempre tenim un lloc o un altre on anar, espero que els organitzadors no fallin aquest any, i es facin com a mínim les mateixes cantades que l’any anterior.

Salut!!.

Miquel ha dit...

Epa !! companys i companyes !! cada dia " xalo " més a aquest blog , jo com algun ja sabeu soc del anomenats havanero , només fa uns 37 - 38 anys que canto havaneres i cançó de taverna i com diu en Tony , que l'hi agradaria que un havanero digues la seva , doncs la diré .
Mireu , el cas del públic no s'hi pot fer-hi res , doncs com molt encertadament dieu n'hi ha que va a escoltar havaneres i n'hi ha que va a les havaneres , però que hi farem ..... això no te per que fer una cantada " sosa " , el cas és que el grup s'ho passi be a dalt de l'escenari , sentat a la taverna , o a la sorra de la platja , perquè s'ha de pensar que si a cada cantada , només hi ha dos o tres persones que escolten , per respecte a elles s'ha de cantar el millor que es pot , una altra cosa es que no en sapiguem més .....
També hi ha el típic grup que jo anomeno " mercenari " , que només cante per els diners i això s'els hi nota molt , però molt!!!.
Tony , pensa que el que tu fas de cantar fluixet a les cantades , per nosaltres , els cantaires es fantastic , doncs molts cops des de l'escenari quan notes que la majoria de públic només a anat a la cantada , automàticament aquell cantaire anònim es converteix amb el nostre aliat i ens ajuda molt , perquè com t'he dit , mentre una sola persona escolti.......
De totes maneres si algun dia coincidim en alguna actuació , no dubteu en presentar-vos i en cantarem una plegats o com no en dedicarem la que més us agradi.
Una abraçada a tots.( i si a traves del blog no va be , quan ens veiem ens la farem de veritat . je,je ).

Miquel ha dit...

Hola Tony , acabo fer una volta per tot el blog i m'he adonat que has posat una de les nostres cançons per escoltar. M'ha fet molta il.lusió i més si es la nostra propia " Brodadora " , Gràcies , gràcies ...

Miquel

Silvia ha dit...

Hola!

Tant com en un concert del Sabina, no crec, ens fotrien fora, a mi segur, l últim vaig acabar afònica tot l endemà. Ens conformarem amb cantar baixe t i que ens donin peu a les mes " conegudes" per pujar el to. Vull pensar que els grups no actuen x diners sinó perquè reialment els hi agrada el que fan, tampoc crec que els hi doni x viure tot l any x moltes cantades que facin ( diguem ilussa).

Miquel no coneixia la cançó de la Brodadora i m ha agradat moltissim ( gracies x posar-la Tony )

1pto

Havanerus ha dit...

Ei Miquel!!, un dels havaneros que llegeix el Blog!!.
Ja et presento jo, cap problema, no m’he de amagar davant un grup com el teu, he escoltat els teus cd’s, i estic tranquil amb el que diré, o millor dit escriuré.
En Miquel, és membre del Grup La Taverna, si Deu vol, el pròxim 14 de març, ens veurem a la Taverna, i els afegiré com a grup dels que segueixo. És un grup més a tenir en compte, junt als que ja tinc al blog, és de lo millor que he escoltat.
“Com no en saben més”, us els recomano, carai que en son de senzills, ja m’agradaria entonar una mil·lèsima part del que entonen ells. En fí, que no vull parlar gaire abans del 14, però que us els recomano. Escolteu la cançó del Blog, Brodadora, és seva, collita pròpia, amb un noi molt espavilat que és l’Adam, i en sap, carai si en sap!!.
Per cert t’has Sorprès?. Me’n alegro molt, així ho volia. Miquel és un reconeixement, és una de les meves maneres d’agrair les coses que feu.
Però ja et vaig dir que aquesta havanera m’agrada molt, i no t’ho vaig dir per quedar bé, no sóc d’aquest tipus de persones. El que està ben fet s’ha de dir, de tot cor.
De moment Brodadora, només hi ha una, i és la vostra, això també em passa amb altres havaneres, que encara que l’autor sigui membre de un grup, potser, que un altre grup la faci millor, però aquesta és la meva opinió.
Potser la paraula millor, no està ben utilitzada, potser seria més adient dir, que m’agrada com la interpreten.

Ei, Silvia, que jo m’apunto!!, ja en seriem dos, i com diu el Miquel que si hi ha dos, ells canten el millor que poden, imagina’t si tu i jo ens posem allà a cantar amb ells.....ells a dalt, i nosaltres a baix....
M’ho puc imaginar, però no m’ho crec!!.

A veure si tenim l’ocasió!!.

Per cert, ara que veig la imatge que tens posada, em sembla que t'enllaçaré al Facebook, i també podràs veure altres coses.

Entre el Blog i el Facebook, potser hi ha molts fronts oberts per cobrir!!.

Petons, Abraçades, i trieu!!.

Miquel ha dit...

Doncs si Silvia , t'en faries creus dels grups " Mercenaris " que hi ha i més et sorprendrie si sabessis algun nom d'algun grup. N'hi ha que han deixat la seva feina de músic en un altra lloc i es dediquen a les havaneres . I no , no dona prou per viure tot l'any , però ..... a l'estiu i en convinació amb els representants ens guanyen més que en segons quines orquestres . Ja s'entent que s'ha de cobrar , però això no te de ser la causa principal d'una cantada .
Apa siau i fins un altra.

Miquel

Havanerus ha dit...

Caram Miquel, si tots pensessin com tu!!......
.....si tots els grups portessin les havaneres al cor, fins i tot seria bonic.
Encara que avui, tot té preu, i és una llàstima que sigui així, però ens ho hem buscat, carai!!.
Però bueno, com tu dius, m’entra hi hagi un grup que ho senti, valdrà la pena anar a escoltar-los, així, tu tindràs un motiu per cantar, i jo,un per anar-te a veure.
Endavant, Companys, no defalliu!!.

Anònim ha dit...

Hola!Tony i tots els havaneros, soc l'Alfons i soc dels que tambe faig mols "kilometres" juntament amb la meva dona, i a vegades, tambe amb els nostres amics l'Anna i en Francesc, per viure, sentir, escoltar una "cantada" aquest fi de setmana mateix. despres de decidir no anar-hi a San Boi, per passar el cap de setmana a l'Escala, un cop alla, agafo el "Punt" de Girona, miro l'agenda i sorpressa, que tenim? donç que el grup Peix Fregit, te una cantada el mateix dissabte a Figueras, i com es normal ja ens teniu alla, amb en Jordi en Pep i en Norbert que ens varen tornar a fer vibrar amb les seves fantastiques veus.
Tony les havaneres son macas pero sonen molt mes be, si estas ben acompanyat, si senyor!!!!medatatio

Unknown ha dit...

Apa nois , ja en tenim un altre , l'Alfons !!
Hola Alfons , quina alegria cada cop entra més gent que l'hi agrada les havaneres , això és fantàstic . No deixis de fer comentaris doncs tan els que son aficionats a escoltar com nosaltres que cantem es de gran ajuda tots els comentaris .
Aquí com veuràs tots diem la nostra . I amb el permís d'en Tony , sigues benvingut .
Salud.
Miquel

Anònim ha dit...

Hola! Miquel graçies per la benvinguda, se qui ets, perque un dia vaig asistir a una cantada vostra a un poblet de vora Manresa concretament Navarcles i aixo, va ser l'estiu passat,val a dir, que hen veu agradar molt ja li vaig parlar de vosaltres a en Tony
Be espero veure-hos qualsevol atre dia en alguna altre cantada
Una abraçada.

Havanerus ha dit...

Alfons, ara solament falta que ens trobem nosaltres en una cantada, que ja toca!!.
A tot arreu no podem arribar, ni podem fer que tots els havaneros actuïn vora casa.
Per tant, ja fem bé en dividir-nos, uns quants aquí, i els altres allà.
Encara que el millor, és quan ens coincideixen varios bons grups a la mateixa cantada, com la de Llafranc, Begur, o Palamós. Ens ho posen més fàcil.
Gràcies per els comentaris, i ja saps, si tens imatges, o altres coses, pots enviar-me-les, que alguna cosa farem al blog, per donar resó dels bons grups, i tu ets un bon seguidor!!.
En breu afegiré l’Agenda de Les Havaneres, per què no hagis de veure El Punt, per saber on hi ha havaneres, en tindràs prou amb obrir el Blog, i mirar l’Agenda.
Salut company!!.

Silvia ha dit...

He escoltat la cançó de Follia que no coneixia i m encantat, abusant dels teus coneixements a quin disc la puc trobar ???? No se si es nomes la cançó o el fet que la canti Peix Fregit
Peró com a moltes altres que interpreten ells son d aquelles cançons que arriben molt endins
i se senten, també passa amb La Sirena, sembla que vegis el pobre pescador plorant ...

Els he anat a veure en diverses ocasions i mai deixen indiferent ningú sigui amb una cançó o
un altre, desperten molt de sentiment especialment a l hora de fer les sardanes. Grup imprescindible dins de la ruta

Silvia ha dit...

Dins de la ruta estiuenca de cantades

Havanerus ha dit...

Hola Silvia.
He vist el teu comentari i m’ha fet molta il·lusió.
El próxim cop, si et va bé, pots fer el comentari a la mateixa secció de cançons, sota la cançó,doncs una cançó, no deixa de ser un pensament cantat o escrit en el blog i vull anar encarrilant els comentaris al seu lloc, com ens comencem a coneixer, abuso de la confiança. També trobarem opinions diferents si l'escrit està sota la cançó, o potser no, doncs dubto que algú digui algo negatiu d'aquesta havanera, a part de la tristor que transmet.
Aquesta cançó (Follia) la vaig posar per el què transmet, i per la lletra, és impressionant.
La cançó la pots trobar per Peix Fregit al seu treball “Salabror”, i per Bergantí al seu últim treball, “Ja tocava”.
No sé si en Pere Margall, del grup Bergantí, veurà aquest comentari, però l’has fet molt content, estic segur.

Amb la cançó de la Sirena, bé potser és casualitat, però els Bergantí també la tenen en el seu últim treball.
Caram, és que estem parlant del bó i millor de l’havanera, i si hem de treure punta al llàpis, -ara ho tinc més complicat- però abans Peix Fregit, no tenia Acordió, hi ha havaneres que m’agraden més amb acordió, i clar, personalment, i amb la cançó que ens ocupa, m’agrada més amb acordió, encara que Peix Fregit, tenia la guitarra del Mestre Bastons i d’en Pep Nadal, no sé noia, jo si vols t’explico un secret, i és que al cotxe, porto un cd en el qual tinc dos i fins i tot tres versions d’una mateixa havanera, doncs no puc estar amb una sense l’altre.

En el cas de La Sirena, la tinc, (per ordre alfabètic) per, Grup Bergantí, Grup La Taverna, Peix Fregit, i què vols que et digui, que son impressionants tots tres, i sol faltava aquesta última incorporació del Grup La Taverna en Miquel i la seva veu, en Ferran i la guitarra, i un acordió amb un noi darrera, l’Adam, no hi ha res, no puc fer res més que portar les tres versions.
Ah, per la ruta m'ho imagino, doncs la ruta de Bacallà, com que no estava a l'alçada...
Silvia, fins aviat.

Petons i Abraçades!!.

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc