dimecres, 29 de juny del 2011

1

Prèvi a la 45º Cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell

Ben trobats Havanerus.
Avui us voldria comentar la prèvia a la 45º Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, però permeteu-me que primer feliciti a tots els que porten per nom Pere, en especial a uns quants Havanerus, com en Margall, Fort, Molina i Ferrer.
Som molts els que esperem el dia amb anhel entre altre per veure com la platja del Port-Bo s’engalana per rebre la cantada d’havaneres.

Cartell 45º Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell
Hi ha moltes coses a fer i moltes per gaudir. Us recomano anar aviat per evitar els problemes d'aparcament entre altre. Penseu que hi ha cantada de tarda, de vespre i de nit.
Sobretot, no us perdeu les cantades que es fan quan acaba la gran cantada de Calella, doncs és llavors quan els grups van a diferents locals i continuen cantant al més pur estil. Us recomano la taverna la bella Lola, un paratge “sin igual”.

La cantada la organitza el Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell i comença a les 19:00 a la Platja del Canadell amb l’actuació de tres grups Palafrugellencs:
- El taper.
- L’Empordanet.
- Cubacant.

Després a les 22:30 arriba la 45º cantada d’havaneres a la platja del Port-Bo.
Aquest any comptarà amb la presencia de:
- Port-Bo.
- Peix Fregit.
- Els pescadors de l’Escala.
- Boira.

La Sílvia Pérez Cruz amb la interpretació de dues peces tindrà un record pel seu pare, en Càstor Pérez DizEl savi de l’havanera” que ens va deixar l’onze de novembre de dos mil deu.

Havanerus Càstor Pérez amb la Sílvia Pérez Cruz, 44º cantada d'havaneres a Calella de Palafrugell
Companys, no em trec de la memòria les meravelloses tonades de la cançó que l’any passat va cantar la Sílvia acompanyada d’en Càstor “Vestida de nit”. Just quan va acabar, en Càstor ben just aguantava les llàgrimes, l’emoció l’envaïa, la joia de compartir aquell escenari amb la seva filla era superior a la resta, i recordo un cop a la cuixa, un “gràcies”, i un sospir, millor dit molts sospirs quan la Sílvia agraïa el haver estat convidada, quan va dir allò de: “Calella t’estimo molt”.
Si teniu ocasió, torneu a veure la cantada de l’any passat a TV3.



Des que vaig començar a escoltar havaneres, hi havia un que a mitja tarda es deixava veure per aquells esglaons que porten a la platja. Ho recordo com si fos ara, camisa blanca de coll mao, pantalons de fil, espardenyes, ulleres de sol, un cigarret a la mà. Des d’un racó escoltava les proves de só, més tard apareixia a la cantada prèvia, i després acompanyat de bons companys presenciava la gran cantada.
Ell hi va participar amb els grups, Port-Bo, Duet i recentment amb l’Empordanet.

Aquest any malauradament no ens podrà acompanyar físicament, per més que a vegades m’ho pensi. Ell hi serà, igual que els altres anys, així que espero que es mantingui el mateix respecte que sempre s’ha tingut per aquesta cantada i tot es tracti amb educació, elegància, prudència i bonhomia, tal i com ell ho hagués volgut (tot i que segur que això li ve una mica gros).
Càstor, si no ho fem prou be, fes-ho saber!.

Havanerus Càstor Pérez amb la Sílvia Pérez Cruz, 44º cantada d'havaneres a Calella de Palafrugell

Companys, us vull regalar una sardana que ell tot just cantava quan es trobava amb antics companys, una peça molt acurada on la veu de baix es gaudeix de debó i mereix tot el nostre respecte.
Amb aquesta peça vull donar la benvinguda a tots aquells que aquest cap de setmana visitareu Calella de Palafruguell.

CALELLA
Ai Calella, meravella
raconet que el sol hi cau.
Ai Calella Blanca i bella
colometa del mar Blau.

El Cap Roig comenta ofrena
d’un camí sembrat d’encant:
El Golfet i la Cadena,
Les Formigues al davant.

Els Forcats que el pi decora
pom de verd i Blau marí
i Sant Roc que val una hora
a tocar Port Pelegrí.

El camí l’esclat no tanca,
que tot goig hi té la llar
i vens tu, Calella blanca,
a la vora de la mar.

D’aquest mar tan preferida
que té llum a devessall
i l’hi mires presumida
amb les Voltes de mirall.

Calellenc que el mar t’emporten
els batecs del seu cadent,
i que saps el nom que porten
cada Peix i cada vent,
i que saps calar la nansa
i t’agrada la cançó
i se’t menja l’enyorança
si te’n vas d’aquest Port-Bo.

Calellenc de clara nina
per Calella i per tu van
amb el cor que amb tu camina
els ressons del nostre cant...

Al Port-Bo van les onades
amb encís de contrapàs
on les barques fondejades
s’hi bressolen a compàs.

I l’onada cantarella
fent corrandes al rompent
va dient que tot Calella
és un vol de bona de gent.

Lletra: Josep Martí i Clarà “Bepes”.
Música: Ricard Viladesau.
Gènere: Sardana.

Companys si teniu ocasió, escolteu aquesta sardana que posa els pels de punta.
Sobre la mitja nit, els grups que han actuat a la cantada i d’altres grups Palafrugellencs estaran actuant pels diferents locals de Calella de Palafrugell.
Si voleu una recomanació, no podeu deixar escapar l’ocasió de visitar la taverna la bella Lola, “La Catedral de l’havanera”.

Aquest és el lloc on els grups a la mitja nit cantaran quatre més.
A Can Palet hi anirà el Grup Boira. A la taverna la bella Lola hi aniran tres grups, L'Empordanet, Cubacant i Arjau. A l'Hotel La Torre hi actuarà el grup El Taper. Un cop més i com cada anys, al Restaurant Tango hi cantarà el grup Peix Fregit. A la mítica taverna de Can Batlle ho faran els pescadors de L'Escala. Com a novetat, el grup Port-Bo actuarà al restaurant Ca la Raquel.

Des del bloc voldria fer una crida a la educació i al respecte per totes aquelles persones que volen escoltar havaneres. Segurament no és el millor dia, però si que és el més gran.

Salut, Força i havaneres a dojo!.

1 comentari :

Isabel ha dit...

Em sembla que serem molts que esperarem que d'un moment a l'altre aparegui per Calella en Càstor, escoltant tots els comentaris i aplaudint el bon fer de tothom, menys d'ell, és clar, sempre "feia només el que podia".
Ja ho he fet, Toni, ja he escoltat la cantada de l'any passat i cada cop m'emociono com la primera vegada, va ser única, com va dir la Sílvia. Com tu, tinc a la nineta dels ulls aquells gests, aquelles emocions, les llàgrimes a punt, aquella felicitat de pare.
No tinc cap dubte que hi haurà respecte, educació i elegància com demanes, en Càstor es mereix això i molt més i no hi ha res ni ningú prou bo o dolent per fer que no funcioni, hem d'estar tranquils.
Tens raó, és el dia més gran, tot i que no el millor, però cal tenir en compte que és un acte important ja que és una oportunitat de donar a conèixer l'havanera i per tant fer feliç a molta gent.
Hi ha barreja de sentiments, coses que no entenem o entenem massa, cal dejar-les a banda, cal fer servir aquesta cantada per agrair un cop més la feina del mestre, del savi.
Moltes gràcies pel teu reportatge previ i les joies que ens deixes, com serà l'escrit de la cantada si aquest ja fa vibrar?

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc