diumenge, 18 de setembre del 2011

0

VIII Fira d'Indians de Begur

Ben trobats Havanerus.
Com ja va sent habitual, la Fira d’Indians de Begur sempre acompanya aquesta festivitat amb una bonica cantada d’havaneres.
Cartell Fira d'Indians de Begur  


 
Us recomano molt que el primer cap de setmana us escapeu a Begur. Aquesta localitat del Baix Empordà s’engalana i organitza una sèrie d’esdeveniments relacionats amb ultramar. Dins els molts actes que s’hi organitzen us en destaco tres: La xerrada que va fer la Maria Angels Teruel referent a les activitats que es fan des de l’ONG Fòrum Solidari, la cantada d’havaneres del grup l’Empordanet i el concert de Sonora Indiana.

Public per veure L'Empordanet a la Fira d'Indians de BegurAquest any, el grup encarregat de regalar-nos la cantada d’havaneres ha estat L’Empordanet i per sort nostra ja ens havien donat un tastet el dia abans a la XVI cantada d’havaneres de Tamariu.

L'Empordanet a la Fira d'Indians de BegurCom acostuma a passar quan la cantada és conjunta et quedes amb ganes de més, però a Tamariu sabíem que si el temps ens donava permís, gaudiríem d’una actuació complerta del grup.

Del grup L’Empordanet m’agradaria comentar-vos alguns dels fets que me’ls fan especials i recomanables a tots els que seguiu el bloc i teniu neguits vers el gènere. Aquest quartet palafrugellenc sempre m’han fet sentir les havaneres, i no resulta fàcil que passi veient el que durant un cert temps he pogut escoltar. Els components han tingut el millor mestre que es podia tenir, l’estimat i mai oblidat, «Càstor Pérez» i crec que han seguit les seves passes amb molta rigorositat.

Lluis Bofill del grup L'Empordanet a la Fira d'Indians de BegurTambé us en destaco la tria de peces que fan en les seves cantades doncs acostumen a ser peces molt antigues. Donada la meva edat, em trobo que molts dels Havanerus que canten aquestes peces les tenen molt escoltades i fugen de tornar-les a cantar, però a excepció de grups com L’Empordanet i Arjau que sovint les canten, la resta de grups com Port-Bo, Peix Fregit i Cubacant han decidit anar refrescant aquestes peces i s’han proposat repescar alguna peça que podia caure en l’oblit.

Molt de vosaltres us podeu imaginar que aquelles peces que cantaven els nostres grans amb prou feina estaran enregistrades a dia d’avui. Per aquest motiu, entre altre, hem d’encoratjar a que les noves tecnologies facin ressò d’aquesta mancança i es vagin treien del bagul certes peces precioses quan a lletra i com no, quant a música. A la cantada d’havaneres de la Fira d’Indians d’engany, varem anar acompanyats del mestre Josep Bastons, amb el qual ens uneix una bonica i sincera amistat.

Xavi Jonama i pere Molina del grup L'Empordanet a la Fira d'Indians de BegurDoncs bé, el grup L’Empordanet dins de les primeres peces que ens va regalar estaven «Ventanita florida», «Cuando tus ojos», «El seductor», «El clavel», etc...
Donada la nostra situació, podem gaudir de grups que interpreten tan peces contemporànies com peces que estaven a punt de caure en l’oblit i aquesta raó és també la que em porta a encoratjar a certs grups a prendre accions similar a les de grups com l’Empordanet i Arjau donat el gran valor cultural que ens aporta.

El fet d’estar asseguts amb en Josep Bastons ens fa aprendre molt mes de les havaneres i cançons de taverna que tant escoltem, doncs quasi totes les peces tenen la seva història i qui millor que ell per explicar-les.

David Menor del grup L'Empordanet a la Fira d'Indians de BegurCom a novetat, el grup l’Empordanet ha incorporat l’havanera-rumba de Tamariu, peça que s’incorpora a les altres peces més mogudes com «La taverna del vell mercant» que sovint ens regalen Els Cremats i el grup Bergantí. Aquest jove grup palafrugellenc ja te la temporada coll a vall i per sort dels que en gaudim de les seves veus, cada cop han anat fent un pas avant, fins al punt d’arribar a les darreres cantades de l’any a un nivell molt bo.



La cantada la varen fer tota seguida, doncs dins els molts actes que es celebren a la Fira d’Indians, la cantada d’havaneres i el concert de Sonora Indiana quasi coincidien amb l’horari. Quant a Sonora Indiana us puc dir que és un grup que es dedica a fer versions de peces cubanes i com no podia fallar, varen fer versions d’havaneres i boleros.

Sonora Indiana a la Fira d'Indians de Begur
La cantant Neus Mar, veu femenina del grup Cubacant, també és la persona que hi posa la veu, quan toca, a les diferents peces que ens va regalar aquest grup. Moltes de les peces que varen interpretar em varen sorprendre doncs han aportat molt ritme a l’havanera, i han fet que ens les puguem mirar des d’un altre punt de vista. La gent estava molt animada a ballar i es van disposar a primera fila de l’escenari per anar fent passes de “salsa” quan la cançó ho permetia. Nosaltres ens varem limitar a gaudir de les peces que ens regalava aquest grup i quasi sense voler, ens deixàvem portar pel ritme que ens imprimien les notes de les cançons als nostres cossos.

Sonora indiana a la Fira d'Indians de BegurJa acabem les vacances d’estiu, aquest any, fins a l’últim dia hem pogut gaudir d’havaneres, a partir d’ara ja ens serà una mica més complicat trobar cantades que ens quedin a prop, però no defallim, i veient les agendes dels grups, encara ens queda molt per veure, sentir i gaudir. A veure si després es transformen en escrits, que no sempre és possible.

Salut, Força i Havaneres a dojo!.

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc