dissabte, 12 d’octubre del 2013

0

L'Espingari al Restaurant La Selvatana de Palamós

I ara havaneres a Palamós en una de taverna amb el grup L’Espingari. Si, llegiu bé, el grup L’Espingari em va avisar que la gent del Restaurant La Selvatana volia fer algunes nits d’havaneres oferint un menú amb peix a un preu força raonable i amb un ambient molt distès.

No vaig poder anar a sopar per que tenia un compromís familiar però quan aquests va acabar, em vaig escapar cap al carrer Allada 5 de Palamós.
El restaurant era ple a besar, amb gent del poble i algun turista que probablement va quedar ben sorprès, doncs quan a mitjanit va començar la cantada, ningú va marxar del seu lloc.


Jo vaig demanar permís per poder seure a la barra sense destorbar als assistents i al personal del restaurant doncs la cantada ja havia començat i no cal molestar per poder gaudir del cant de taverna.

 
El grup L’Espingari feia cara d’estar passant un molt bon moment.




En Pere Ferrer, acordionista i tercera veu del grup estava pletòric manxant l’acordió i regalant als assistents acords i notes plenes de sentiment que només ell sap aportar.
El Joan Perarnau, guitarra i segona veu del grup va ser un dels fundadors del grup i ja fa molts anys que porta l’havanera i el cant de taverna dintre seu i en cadascuna de les interpretacions que fa se li pot veure tot el bagatge que porta a l’esquena.
I per últim, en Ricard Perarnau, primera veu, llaüt, percussions i ànima divertida del grup. Aquest noi feia moure i ballar fins i tot a les cadires. Té una manera de transmetre la música molt característica doncs fa participar molt als assistents i aquests habitualment hi estan molt d’acord i no dubten en col·laborar.



La primera part de la cantada va ser més seriosa i en la que ens varen interpretar diverses havaneres i cançons de taverna, de la que us en destaco una de les guanyadores dels premis del concurs d’havaneres de Sant Pol de Mar, «Sons de Mar» amb lletra d’Elisa Riera i música d’en Pere Ferrer. També varen interpretar «Vola barca meva» d’en Tòfol Mus i Josep Bastons, «Bitxintxo» d’en Jose Luis Ortega Monasterio, «Habaneras de Cádiz» de Antonio Burgos i Carlos Cano i «Plora guitarra» també del mestre de l’havanera Jose Luis Ortega Monaterio entre altres moltes peces.


La segona part va anar agafant confiança amb els assistents i aquests feien diverses peticions, que el grup en cas de conèixer-les, se les interpretava. La gresca va fer acte de presencia a La Selvatana i el grup va començar a escalfar motors amb rumbetes com «Lola la tavernera» d’en Carles Casanovas i Josep Bastons, per després passar per una peça que crec que s’anomenava «El porró» i acabar amb «La Pauleta» com a esclat de festa.
En Ricard a part de cantar amb aquella veu prima que el caracteritza, també es passejava entre els assistents fent-los cantar i alhora participar en diverses cançons, com va ser a «Lola la tavernera» o la mateixa cançó del porro, en la qual els assistents havien de veure en porro mentre el grup cantava la tornada de la cançó. Va ser un moment molt divertit de la nit en que el públic va recompensar amb forts aplaudiments quan aquesta va acabar.

Vaig passar una gran vetllada acompanyat per un grup del vallés que també porta l’havanera dins de les venes i ho transmeten en la mínima ocasió que tenen.

















Salut, Força i Havaneres a dojo!.

©Toni Foixench

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc