dimarts, 29 de juny del 2010

3

Previ a la 44 Cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell

L’estiu ha començat, no sé si ho ha dit la lluna, si ha estat el sol, o l’inici de les cantades d’havaneres......
El cert és que el passat 21 de juny va ser la primera nit d’estiu, i com ja és habitual, els Port-Bo varen fer una de les cantades que més m’agraden.
El lloc és fantàstic, Palamós, i concretament, al moll de pesca, a bord d’una preciosa barca amb una escenografia molt i molt marinera.
El problema és que aquest any no he pogut anar, he estat fora.
El que si que he pogut fer ha estat, escoltar algun grup de “klapa” Una variant del cant a capella que va aparèixer a Croàcia pels anys 60. Està format per varies veus i acompanyat normalment per una guitarra i una mandolina.

Tot i no entendre la lletra, em va recordar molt als cants que tenim a casa nostra, i en concret, a Les Havaneres.

Cartell 44 Cantada d'havaneres Calella de Palafrugell 2010
Aquest cap de setmana celebrem la 44 Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell. Enguany torno a tenir molta il·lusió pels grups que hi participen, i per l’artista convidada. Si no m’erro un informo tant dels grups com l’ordre d’actuació.
A les set de la tarda tenim l’actuació prèvia a la gran cantada i no per això menys important, doncs els grups que hi participaran, podrien estar a la nit dalt de l’escenari de la plaça del Port-Bo.
A la cantada prèvia que es farà al passeig del Canadell hi participaran:
- L’Empordanet.
- Taper.
- Arjau.

Després a les dos quarts d’onze a la plaça del Port-Bo hi pujaran:
- Peix Fregit.
- Els Cremats.
- Sílvia Pérez Cruz.
- Bergantí.
- Port-Bo.

Hi ha Retransmissió en directe de la Cantada en pantalla gegant a:
- Platja del Canadell (Calella).
- Platja del Port Pelegrí (Calella).
- Plaça Nova (Palafrugell).

- Llafranc.

En acabar els grups participants faran actuacions en els diferents local de Calella de Palafrugell i de Llafranc.

- Arjau: Can Batlle.
- Bergantí: Can Palet.
- Els Cremats: A la platja de Llafranc.
- L'Empordanet: Taverna La Bella Lola.
- Peix Fregit: Tango.
- Port-Bo: La nova Pasta (Llafranc).
- Sílvia Pérez Cruz: Taverna La Bella Lola.
- Taper: Hotel La Torre.

Estic molt content pels grups que hi participen doncs aquest any i potser més que mai, hi trobem la barreja entre joventut i experiència, entre un munt d'instruments i tot just una guitarra, i potser el que m'il·lusiona més enguany -be, potser la paraula no és més, sinó, molt- que la Sílvia sigui l'artista convidada, doncs crec que avui no tenim altre millor representant en el mon de la música que ella i més sent una persona de casa, vinculada a les havaneres, q aquestes l'han criat, i estic segur que l'han vist créixer....
Noia, per molts anys, i gràcies per la teva tasca.


Un altra noticia que em complau informar-vos és que el Bloc de Les Havaneres l’he presentat als “Premis Blocs Catalunya”.
Gràcies a la Sílvia, que un dia em va fer un correu i em va informar de la iniciativa que hi havia a la xarxa. Sense dubtar-ho un moment, hi vaig inscriure el bloc. Penso que les noves tecnologies ha de donar a conèixer Les Havaneres, i ara ho tenim a tocar.
També he vist que a Facebook s’ha començat a moure la informació sobre aquesta noticia, i en aquest cas, a part de la Sílvia, també hi ha participat la Neus i en Pere.
A tots, i en especial en aquests tres, gràcies companys!!.


Logo Bloc de Les Havaneres
L'Associació STIC.cat organitza anualment els Premis Blocs Catalunya, que premien els millors blocs escrits en català. Enguany és la tercera edició, i el termini de votació es fins al 6 de setembre. Us he de dir que a part de les votacions pel bloc, també es poden votar els escrits del bloc, i per cada cinc vots rebuts a l’escrit automàticament s’atorgarà un vot al bloc.
Els escrits els trobareu sota la presentació del bloc a la pàgina dels premis.
Us deixo l’enllaç per que ho pugueu visitar, i si ho creieu convenient, us convido a votar pel Bloc de Les Havaneres, només heu de clicar amb el ratolí en aquesta adreça i prémer el botó que hui diu votar.

http://www.premisblocs.cat/bloc/452

Amics, companys i saludats, gràcies per avançat, i amb molts de vosaltres, ens veiem dissabte a Calella.


Us volia recordar unes paraules del mestre Pau Casals que va dir un vint i quatre d’octubre de l’any 1971 a la presentació de l’Himne de les Nacions Unides.
Ell les va dir en anglès jo us les tradueixo al català...
“Deixeu-me que us digui una cosa, jo soc català, actualment una província d’Espanya, però què va ser Catalunya?.
Catalunya va ser la nació més gran del món. Us diré el perquè. Catalunya va tenir el primer parlament, molt abans que Anglaterra, Catalunya va acollir els inicis de les Nacions Unides. Totes les autoritats de Catalunya al segle XI, es varen trobar en una ciutat de França, que aleshores era catalana, per parlar de pau, al segle XI. Pau en el món i en contra de les guerres, la humanitat de les guerres.
Això era Catalunya.
Estic tan content, tan emocionat de ser aquí amb vosaltres.....”.


Salut, Força i Havaneres a dojo!!.

3 comentaris :

Silvia ha dit...

Quan una cosa m'interessa i val la pena, m´agrada seguir-la si a banda es pot col·laborar, difondre i de mica en mica que es vagi fent gran i consolidant, encara m´agrada més. I si a sobre la persona responsable s'estima el que fa, hi dedica bona part del seu temps amb entusiasme i bon rotllo, dons a les hores el mínim que es pot fer es recolzar-lo

En 2 anys de vida del bloc he descobert moltes coses i conegut a gent fantàstica que d'altre banda, potser no hagués tingut la sort de conèixer i seria una llàstima.

Endavant Tony !

Neus ha dit...

Si Silvia maca si, tens tota la raó; quan les coses estan ben fetes, amb gust, amb emoció, amb ganes i amb sentiment, és evident, i aquest bloc té tot aixo i molt més. El primer comentari que vaig llegir de Cubacant va ser al blog i escrit per Luzquebrillas, i aquest fet tan maco i inesperat per a mi ha donat pas a un munt d 'experiències i gent maquissima que he anat coneixent d'aquest món de les havaneres. Un blog que reflecteix el tarannà de la persona que el crea i el fa crèixer, i darrera d'ell tots els seguidors que amb els seus comentaris i aportacions li acaben de donar la vida que té. Com vaig dir una vegada, poder rellegir alguna crònica viscuda des de dalt de l'escenari o des de baix com a espectadora, m'ajuda a fer reviure deliciosos moments i retornar emocions viscudes. Gràcies a tots els que el llegiu, a tots els que hi escriviu i sobretot gràcies a en Tony que en dos anys ha fet i continua fent una feina magnifica. Per tot això i molt més tot el nostre suport pel Bloc Les havaneres. UNA ABRAÇADA PER TOTS!!!

Carme Rider ha dit...

L´havanera forma part de la meva cultura i de la meva identitat.
És veritat que tots trobem a faltar aquells anys on la cantada de Calella era només d´uns quants, però la nit del primer dissabte de juliol em segueix portant l´olor del mar Mediterrani i d´aquest lloc que de ben petita em van ensenyar a estimar.
Felicitats a la Sílvia Pérez per la seva veu i el sentiment que ens va saber transmetre.
La interpretació de "vestida de nit" i " Allá en la Habana " va ser magistral, fantàstica...
Gràcies .
Carme Rider

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc