dimecres, 25 d’agost del 2010

6

Mostra de l'Havanera Catalana a Palamós, 14 d'Agost del deu

La cantada més esperada de l’any i una mica més la passem per aigua.
Cartell Mostra de l'havanera catalanaJa patia en veure uns núvols ben negres passejant per Palamós a darrera hora de la tarda.
Vaig decidir agafar la moto i anar a fer un vol per l’Arbreda a veure com anaven les probes de so dels grups.
Tot just acabaven d’assajar els Bergantí, era el torn del Peix Fregit i quasi no van arribar dalt de l’escenari que l’aigua ja va fer de les seves.
Les mirades totes anaven dirigides al cel i les pregaries de més d’un també.
Calia esperar així que em vaig tornar a casa, varem sopar i tot seguit varem tornar a anar a l’Arbreda.

Mostra de l'havanera catalana a Palamós
Tot ja era sec, havia caigut un xàfec típic d’estiu, una mica més i ens suspèn la que per mi és la cantada de grups més bona.
Aquest any em perdonareu però no puc opinar de la cantada doncs jo no ho vaig escoltar gens bé i per tant si no escolto quasi és com si no veig.
El que no vull passar per alt és el bon tracte rebut per en Joan C. un any mes, gràcies company!.
El que si que vaig poder fer varen ser fotografies dels grups, i aprofito per posar-les. Quant a la tria de cançons que varen fer, jo tinc una qüestió que no sé si resoldre.

Francesc Sànchez CarcassésFrancesc Sànchez Carcassés

CUBACANT

Cubacant, Neus Mar, Càstor Pérez, Enric Canada i Xiqui RamonCubacant, Enric Canada, Xiqui Ramon, Neus Mar, Càstor Pérez.
Cubacant, Neus Mar, Càstor Pérez, Enric Canada i Xiqui Ramon

BERGANTI
Bergantí, Pere Fort, Pere Margall, Joan Ripoll, Miquel LlorensBergantí, Joan Ripoll, Pere Fort, Pere Margall, Miquel Llorens.
Bergantí, Pere Fort, Pere Margall, Joan Ripoll, Miquel Llorens
PORT-BO

Port-Bo, Carles Casanovas, Fonsu Carreras, Mineu FerrerPort-Bo, Mineu Ferre, Fonsu Carreras, Carles Casanovas.
Port-Bo, Carles Casanovas, Fonsu Carreras, Mineu Ferrer
PEIX FREGIT

Peix Fregit, Jordi Tormo, Pep Nadal, Norbert TorrecillasPeix Fregit, Jordi Tormo, Pep Nadal, Norbert Torrecillas.
Peix Fregit, Jordi Tormo, Pep Nadal, Norbert Torrecillas
CUBACANT, BERGANTI, PORT-BO i PEIX FREGIT.


Entenc -tot i que no comparteixo la idea- que la majestuosa cantada de Calella aculli altre gènere que no sigui havanera pel fet que es retransmesa per televisió.
El que no acabo d’entendre es com una cantada com la de l’Arbreda de Palamós també hi son permesos altres gèneres.
Aquesta cantada es esperada per grans amants d’havaneres. És ben poca la gent que per casualitat passa per la porta i entra en la cantada.
Mes aviat, les entrades s’esgoten tot jus a la setmana d’haver-les posat a la venda, segurament això vol dir que la gent que va a l’Arbreda vol escoltar havanares.
Ja ho veieu companys, per mi a “La mostra d’havaneres” s’han de fer havaneres, la resta, que les facin en altra cantada que també son ben acollides.

En acabar la cantada varem anar a la taverna la Bella Lola, encara teníem corda i jo volia escoltar més havaneres. Es presentava de nou el grup Àmfora, en Xavi Jonama i en Pere Molina de nou junts, tot sigui per passar una bona estona.

Àmfora, Xavi Jonama, Pere Molina
De la cantada de Palamós varem acabar a la bella Lola un grapat de seguidors, en Pere Margall, en Càstor Pérez, la Neus, l’Anna i en Francesc, els meus pares Antonio i Rosa, la Sílvia, en Jordi, la Cris i jo. No sé si em deixo algú, espero que em pugui perdonar.

Companys, espero que aquest cop us agradin “els retratus” a mi de la cantada em va agradar com sempre, la companyia doncs aquest cop, a part de la Cris també venien els meus pares.

Havanerus, companys, amics i saludats, Salut, força i havaneres a dojo.

6 comentaris :

Havanerus ha dit...

Hola Anna Maria, la cantada la vaig escoltar bé, però el so no. En tots els grups hi vaig escoltar sons estranys aliens al grup, per dir-te alguna cosa, et comentaré que les veus eren molt agudes, vibrava alguna cosa pels altaveus que feia que ens arribes un so brut, les veus sonaven a “llauna”, no sé noia, és el que jo vaig escoltar i per aquesta raó, prefereixo no escriure, no és cap critica cap a ningú, però el que no faré mai es parlar d’una cosa de la qual no n’he pogut gaudir com ho faig sempre.

La veritat es que no estic disgustat, he tingut tants dies bons dins aquest món, que per un entre milers, ara ja quasi que ni recordo com va anar la cantada. Recordo tots els que estàveu per allà, a tu, la Silvia, la Sunsi, en Toni i la Rosa, l’Isabel i en Joan, en Jordi i la Maria Jesus, en Joan i la Dolors, l’Alfons i l’Encarnació, l’Anna i en Francesc, en Josep Ribas, la Susanna, la Neus, en Pere, i algun altre company del bloc.

La cantada de l’Arbreda és un referent, jo volia escriure, si hagués pogut, l’hagués passat per alt, però és la cantada de l’Arbreda i no vull passar-la per alt com he fet amb altre.

Quant al tema de les havaneres, cançó de taverna, cançó marinera, cançó popular, etc, em sembla genial. A veure que us sembla la meva opinió.

La cançó popular es una cosa, la cançó marinera n’és un altra que si que va molt lligada amb la cançó de taverna.
Jo per començar a parlar del tema prenc com a base que l’havanera per a mi és un gènere o estil musical com pot ser un tango, un bolero, una sardana o una rumba.
Llavors això em fa entendre que potser et refereixes a que les peces que s’interpreten en la cançó de taverna o marinera va molt lligada amb els gèneres esmentats. Quedi clar que dintre de la cançó de taverna trobem gèneres com boleros, rumbes, sardanes, xotis, polques, rigodons, ranxeres, tangos i com no, havaneres.

L’actual “Mostra d’havanera catalana” abans s’anomenava “Festival de cançó marinera de Palamós” i era un concurs on es presentaven peces d’aquest estil.

Estic segur que et farà contenta saber que l’havanera “Nineta” amb lletra i música d’en Carles Casanovas l’any que la va presentar, va guanyar el primer premi.

No sé la raó per la qual es va canviar el nom, però si entren tants gèneres, seria més adient el nom antic que el nou, tot i que al no ser un festival, es podia quedar amb "Mostra de cançó marinera de Palamós".
A les cantades que anem habitualment i que fan la gran majoria de grups són cançons de taverna i dins aquestes s’interpreten havaneres.

Hi ha grups que en fan més i d’altres que en fan menys, fins i tot, hi ha cantautors com en Josep Andujar “Se”, que és un gran compositor de cançons de taverna.
A Sant Feliu els medis de comunicació mai parlen de cantades d’havaneres, sempre ho fan de cançó de taverna.

Convido a participar en aquesta bonica conversa als que sabeu, als que coneixeu de bona mà les raons i fins i tot us diria que hi participéssiu als que vareu conviure amb el mestre Ortega Monsaterio quan va promoure la creació del “Festival de cançó marinera de Palamós” i ens traslladéssiu els seus desigs.

Tant de bo ho pugueu fer i que no us perjudiqui en res, no és la intenció, el que volem es aprendre, col•laborar i compartir amb els que en sou part i en sabeu.

Anna Maria, gràcies per la iniciativa, no sé on arribarem amb la conversa, però és molt i molt interessant.

Salut, Força i havaneres a dojo.

Unknown ha dit...

Vull deixar la meva opinió sobre la cantada de Palamós.

Jo estava a la quarta fila bastant centrada.Ho vaig sentir prou bé i em va agradar molt ser-hi i escoltar els que són els millors grups actuals segons opino;Peix Fregit,Bergantí i Port Bo.

El nou grup amb la noia em sembla fabulós i vull felicitar-los.
M'agrada que hi hagi dones al món de l'havanera i aquesta noia té una veu que ho omple tot i et deixa bocabadat.Tinc ganes de tornar-los a escoltar.Un d'ells ja el coneixia del grup Port Bo i l'altre vaig saber que és el pare de la Silvia Perez Cruz.
Molt bé grup Cubacant!estic segura que tindreu molt èxit.
L'única cosa que no em va acabar d'agradar i espero que no us molesti és la versió que vau fer de Vestida de Nit.Vam comentar amb els amics que van venir que la vau fer diferent de la que solem escoltar.Li donaveu una entonacíó diferent i a nosaltres no ens va agradar tan.
A part d'això;fantàstics.

Les sardanes una meravella i Pensaments,Busca'm a l'Empordà i El Capità les que més em van agradar.

Jo opino que la majoria de les persones no som massa enteses en temes de so.Segurament el redactor del reportatge Tony,té raó però el que voliem la gent era sentir bones cançons per bons intèrprets i com que els so no va fallar mai,ni va ploure,això a la majoria del públic ja ens va semblar prou i ens va satisfer.

Sobre el tema de les havaneres o altres gèneres presents crec que l'organització hauria de plantejar-se com volen aquest concert.

Felicitats pel blog i gràcies!

Silvia ha dit...

Bona Tarde Companys

Des de la meva posició a L'Arbreda tampoc vaig tenir cap problema de so, ni vaig sentir dir-ho a ningú, tots els comentaris eren d'elogis cap els grups i les peces que anaven desfilant per l´escenari. .

Tens part de raó amb el teu comentari s´anomena "Mostra de l'havanera catalana", però reialment s'escoltant varis dels pals que hi trobem dins del "cant de taverna", l'havanera pròpiament dita, nomes es un d'ells, potser perquè ja ens em acostumat a anomenar "cantada d'havaneres" quan no ho es ????

Crec que l'hi escauria molt més "mostra de cant de taverna", especialment com un homenatge a totes aquelles velles tavernes, que molts han conegut i viscut el seu ambient, i d'altres tantes histories em pogut escoltar d'aquella gent que allà es reunia per cantar, pel gust de cantar. Aquelles tavernes que per desgracia han anat desapareixent i que gràcies a alguns ( potser pocs) si que es manté en part el que es cantava, el que es vivia i que gràcies a altres (potser més), s'intenta avui en dia que no es perdi mai i que es recuperi encara que sigui una mica l'esperit del cantar per cantar, d'anar escoltar els cantaires sense repertori previ, de saber quan i com comença però no com ni quan acaba.

Sigui com sigui, espero que el proper any ens podem tornar a trobar tots a L'Arbreda de Palamós per escoltar .... el que cantin

Petons i Abraçades

Unknown ha dit...

Bona tarda amics.Aquest tema d'havaneres o cançó de taverna com dius Tony,és molt interessant.

La meva opinió és que tot i que el terme cançó de taverna és el més adient,el públic en general està acostumat a la paraula havaneres;
fan una cantada d'havaneres,anem a escoltar havaneres,has anat a havaneres aquest estiu? fan havaneres per la festa major....tota una sèrie de frases que tots diem i que fan palès que la paraula havaneres està ben arrelada i tots la fem servir.
Què no és la paraula exacta?és veritat pel que expliqueu però és la que s'ha dit sempre,la que posen els ajuntaments a les seves agendes i la que atrau la gent.

A més penso que és una paraula bonica,que a tothom agrada i que ara ja és massa tard per canviar per cançó de taverna que no és ni la meitat d'atractiva (que en dius tu Anna Mª que ets tan de poesia i romanticisme?)
Penso (per que a mi m'ha passat)que el públic no es sentiria tan atret a les cantades si s'anunciessin com a cançó de taverna,que sembla que ha de ser una mostra més aviat de cançó picareca d'aquelles de "Asución levanta el porrón" o alguna cosa per l'estil.

A mi m'agrada molt més el nom de cantada d'haveneres encara que sigui més inexacta.Sempre és pot donar l'explicació de que hi ha varis estils perquè és un cant de taverna o popular en general però penso que el nom d'havaneres és el que hauria de continuar.
El blog es diu Les Havaneres...ni seria pas el mateix La cançó de Taverna.
Que no es canviï mai si us plau!!

Unknown ha dit...

No sabia això del festival de la Cançó Marinera.Hi ha actualment festivals com aquets?
I per què va acabar?
No m'estranya que en Carles Casanovas hagués guanyat algun any amb les meravelloses cançons que escriu.

Jo no sé que dir-ne d'això.S'hauria de canviar el nom?
s'haurien de cantar només havaneres..?però a les cantades estem acostumats a sentir una mica de tot...no acabo de tenir una opinió concreta...m'agradaria saber que n'opina més gent.
I les mostres d'altres llocs?hi ha havaneres estrictament?
És un debat molt interessant i espero que com demanes Tony,més gent opini i també els havanerus que estan bastant callats darrerament.
Aquesta seria una bona ocasió per obrir diàleg i comentaris.
Una abraçada.

Havanerus ha dit...

Hola Silvia i Lali.
Estic d'acord amb tu i espero que no es perdin les poques tavernes que queden per fer havaneres, per no dir que com a taverna només ens queda una la bella Lola.

Recordo aquest estiu a Llafranc a la Nova pasta que també varen fer una cantada i tan de bo poguem repetir.
També en sé de l'hostal "tots som pops" de Colera i a "Can Bernat" de l'Estartit.

Lali, no proposem un canvi de nom de totes les cantades, ni molt menys, jo també prefereixo el nom d'havaneres. El que dic és sobre la "Mostra de l'havanera catalana de Palamós". Al igual del fet de cantar només havaneres jo ho faria solement en algun cas, si ho féssim en totes les cantades ja no en quedarien.

La evolució de les havaneres entre altre cosa es deu a tres magnifics mestres Josep Lluís Ortega MOnasterio, Josep Bastons i Carles Casanovas.

L'altre dia a Santa Maria de Palautordera parlant amb en Carles Casanovas, em va confirmar que tant quan era "Festival de cançó marinera" com ara que és "Mostra de l'havanera catalana" -en contra del que jo pensava- sempre s'havien fet diferents gèneres, la diferencia amb Calella és que a Palamós es cantava en Català i a Calella en Castellà. Tot i que es cert que a Calella inicialment solament era permés cantar havaneres.

Actualment l'unic Festival que conec és el de Sant Pol de Mar.

Gràcies per la col·laboració.

Salut, Força i Havaneres a dojo.

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc