dimarts, 22 de novembre del 2011

1

Port-Bo a la Plaça Masadas de Barcelona

Ben trobats Havanerus.


Quant de temps sense escoltar aquesta tonada, quant de temps sense gaudir d’aquesta melodia, quant de temps esperant que arribi el dia, i sempre es curt quan arriba la tornada.


[...]
M’agraden els teus ulls verds,
i ta mirada encisera,
m’agraden els teus cabells,
quan la ventada els esvera,
m’agraden els teus petons,
amb regust de primavera,
i m’agrada el teu posat,
quan et canto una havanera.

M’agrada el teu despertar,
la teva veu riallera,
m’agrada la teva pell,
i el teu somrís, vida meva,
m’agrada quan dius que si,
ben fluixet i a cau d’orella,
m’agrada dur el teu record,
si sóc molt lluny de Calella.

Res en el món em plau tant....
tu ets la raó del meu cant....
la melodia vibrant....
del meu cor.....
que més m’agrada.....
[...]

Els amics del grup Port-Bo entre moltes altres cançons ens varen regalar aquesta preciosa havanera escrita per en Carles Casanovas i musicada per en Josep Bastons, “A cau d’orella”. Com us he dit feia molts dies que no l’escoltava, i companys, si teniu un moment, passegeu-vos per la secció cançons del bloc, i pareu l’orella, hi trobareu una de les versions que més m’agraden i per tant us recomano d’escoltar.

A diferencia d’altres anys, aquest any no varem passar fred, jo anava força preparat, els núvols negres amenaçaven amb deixar caure fort ruixat i l’organització havia preparat el casal del barri per poder traslladar la cantada.


Com ja va sent habitual aquesta temporada, el grup Port-Bo, fa dos parts ben diferenciades a les seves actuacions. A la primera, ens regalen i mostren tant les darreres composicions que han afegit al seu repertori, on entre altre hi podem trobar belles melodies com «El capità» amb lletra d’en Carles Casanovas i música de l’Antoni Mas, «El pescador de canya» d’en Carles Casanovas i Josep Bastons, com peces enregistrades pel grup ja fa uns quants anys com «T’estic perdent» amb lletra del poeta menorquí Tòfol Mus i música d’en Josep Bastons, «La botiguera» de l’Antoni Mas, «El meu secret» d’en Carles Casanovas i d’en Josep Bastons, com d’altres conegudes per el públic en general «La balada d’en Lucas» d’en Jose Luis Ortega Monasterio, «La calma del mar» d’en Nicolau Guanyavents, «Mare vull ser pescador» de l’Antonia Vilàs, «Jo sé una havanera» d’en Carles Casanovas i Josep Bastons, o «El pensament» de la poetesa palafrugellenca Narcisa Oliver i música d'en Josep Bastons, per citar-ne algunes.


La segona part de la cantada es més participativa, doncs a la mitja part, quan es repartia el cremat entre els assistents, aquests es dirigien a peu d’escenari per fer als membres del grup les peces que volien escoltar, el que podríem dir, una segona part de la cantada «Havaneres i cançó de taverna, a la carta».
Crec que ja ho he comentat altre vegada, s’ha de donar molt de valor al gest que ens ofereix Port-Bo a tots els que ens agrada gaudir de la cançó de taverna i de les havaneres el fet de poder triar aquelles peces que ens agrada escoltar. Cert és que si el grup no la porta en repertori no la podrà fer, però no recordo cap petició denegada pel grup en aquesta darrera cantada.


A la segona part, el grup ens va regalar peces com «A cara o creu» de l’Antoni Mas, «Cala Montgó» d’en Ramón Carreras, «La barca xica» amb lletra d’en Rafael Llop i música d’en Josep Maria Roglan, «Habaneras de Cádiz» amb lletra d’Antonio Burgos i música d’en Carlos Cano.
La cantada va tenir certs problemes amb el só, algun detall se li va escapar al bó d’en Marc Carreras que no va poder solucionar en aquell precís instant. El cert és que estan la pluja a tocar com estava, no va tenir massa temps de provar, doncs en cas de pluja havia de moure tot el muntatge al casal, fet que va fer que s’esperés fins a última hora per tal de veure que no plovia. El problema es va anar solucionant a mida que la cantada anava passant, però no va poder quedar solucionat del tot.

 
La gent va quedar força satisfeta de la cantada, entre tot el públic es combregava un gran número d’havanerus com la Susi, Silvia, Anna, Francesc, Rosa, Antonio, Maria Pilar, Susanna, Marga, en Jaume i algú més que no recordo el seu nom (perdó).
El grup Port-Bo s’acomiada de la temporada amb aquesta cantada, a partir d’ara tot just els anirem trobant a les cantades que celebren a “La nova pasta” de Llafranc, on el tercet palafrugellenc ens aniran oferint –si tot va com ha d’anar- una cantada mensual que els servirà com un assaig amb públic.
La primera de totes serà aquest dissabte 26 de novembre al vespre, havent sopat, ens regalaran una preciosa nit de cançons de taverna i d’havaneres. Els que hi pugueu assistir ja ens explicareu quan de “taverneros” té aquest magnífic grup.


A la temporada li queda molt poc, tot i que com veieu, ja quasi enllacem el final d’una amb el inici de la següent i tot gràcies al fet que es vagin produint cantades al llarg de l’any ja siguin, es escenaris, tavernes, locals, etc.

Us informo que encara ens queda la cantada que per mi tanca l’any, que no és alter que la cantada d’havaneres per a la Marató de TV3 que es celebra al Teatre Municipal de Palafrugell el proper 11 de desembre a les 19:00h, el mateix dia que surt a la venda el cd de la Marató, on entre altre hi trobarem de nou a la Sílvia Pérez Cruz, aportant un fet diferencial i regalant-nos la peça “Per tu ploro/l’hereu riera/El testament d’Amelia” que com molt bé deia el seu pare, el nostre estimat i mai oblidat Càstor Pérez, “quan la Sílvia canta una peça se la fa tant seva que quan l’escoltes sembla que sigui el primer cop que ho fas i ja mai més en tornes a escoltar una d’igual (ell afegia, millor, jo també ho comparteixo,)” i així és.

A la cantada de Palafrugell hi participen aquest any:
- Arjau.
- Boira.
- Cubacant.
- L’Empordanet.
- Peix Fregit.

La marató “diu molt de tu” i si us be de gust i voleu, ja son les entrades a la venda al Telentrada de Caixa Catalunya. Us hi esperem a tots.

Salut, Força i Havaneres a dojo!.

1 comentari :

Silvia ha dit...

Els seguidors de Barcelona tenim la sort els últims anys que el grup acaba temporada en aquesta plaça tan guapa de la nostra ciutat. Aquest any encara va ser millor que mai ja que ni va ploure com havien anunciat ni va fer gens de fred, poc més es pot demanar en una cantada a l'aire lliure al més de novembre. El bon repertori i el millor fer, ja el tenim assegurat abans de començar. Si a més a mes li afegim que tenim cronista " oficial", el bon fi de festa/temporada ja es complert. Gràcies a tots i fins la propera. Ens veiem a Palafrugell el dia 11, les havaneres amb La Marató !

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc