divendres, 16 de novembre del 2012

0

Separant el gra de la palla (I)



 

Benvolguts havanerus.
Estem a la recta final d'aquest 2012 i dintre de les moltes coses bones que han passat, us en destaco per ordre alfabètic de grups, els treballs discogràfics que s'han editat i val la pena tenir dins la nostra particular "Havaneroteca" i donar-hi importància ja sigui per qualitat, per treball de camp o per evolució musical del grup.
Son molts els grups que treuen treballs al mercat, però com ja sabeu, m'agrada separar el gra de la palla, i en aquest cas també ho faré, però sense trill i així us deixo un article d'opinió...

Si en voleu tenir a la vostra "Havaneroteca" algun d'aquests treballs, només cal que m'envieu un email indicant el o els treballs que voleu i us el faré arribar contra-reembols a la major brevetat possible.


Els pescadors de l'Escala....................


Grup: Els pescadors de l'Escala.
Títol: Havaneres d'amor i de mar.
Edició: 2012
Pistes: 12

....................Una modesta opinió
En general, el trobo un bon treball, han fet un recull força encertat. Combinen peces de nova creació del seu director artístic, veu de baix i acordionista Albert Prat, amb peces d'altres compositors contemporanis, fet que no fa tothom, i per això els hi ho destaco per sobre d'altres valors. Pel que he pogut escoltar en els seus treballs, sempre obren el bagul i extreuen una bella gloria del cant de taverna. Cal destacar tant les harmonitzacions com el bons arranjaments. La professionalitat d'aquest grup regna per damunt de moltes altres adjectius fet que els beneficia alhora de fer bones afinacions, arranjaments, però que els deixa una mica al marge si busquem aquell toc d'espontaneïtat i de cant de taverna natural.

L'Empordanet.................... 

Grup: L'Empordanet.
Títol: Lejos de ti.
Edició: 2012
Pistes: 15

....................Una modesta opinió
Un enregistrament que em posa els pels de punta per diversos motius. És el primer treball que han fet des de que el seu company Càstor Pérez, veu de baix, guitarra i director musical del grup els va deixar el novembre de 2010. Des de llavors no han parat de treballar, recollint i continuant el llegat i el fruit és una joia molt dolça.
Us en destaco el joc de veus que aporten en Pere Molina, en Xavi Jonama i en David Menor, fan uns cants i uns contracants que no trobareu en cap altre grup d'havaneres i menys amb aquesta qualitat.
Per altra banda també us en destaco la inconfusible guitarra d'en Lluis Bofill, el qual amb els seus dits "també sense pressa" esgarrapen totes les notes que se li poden extreure a una guitarra.
Aquí hi trobem més espontaneïtat i diversió que professionalitat. Les ganes d'agradar son màximes i si per això cal deixar-s'hi la pell, ho fan.
Han fet una tria recordant peces del passat, peces que agradaven al "savi de l'havanera" i que ara li han pogut dedicar. I com no, destacar per damunt de les altres, la peça inèdita "El mariner feliç" amb lletra d'en Magi Torner i música d'en Càstor Pérez.
Per no desvelar-vos tots els secrets d'una passada, en deixo un només per aquells que escoltin el treball.
Hi han afegit alguna peça que tot i que pels puristes no estaria dintre del gènere, ho han fet amb el cor i per què els hi agrada el que fan i ho senten dins el cor i així ho han volgut deixar la seva empremta en aquest treball.
Em sento molt orgullós de informar-vos que he tingut la sort de ser el dissenyador gràfic de tot el treball, una tasca que faria una i un altre vegades per companys així i veient el bon resultat que ens ha donat.



La taverna.................... 

 Grup: La taverna.
Títol: Es petit barquet.
Edició: 2012
Pistes: 14

....................Una modesta opinió
En aquesta ocasió us destaco la tria de peces i la bona qualitat d'alguna d'aquestes tant en lletra com en música. Trobo per damunt de les altres "El capità pescallunes" d'en Jaume Romaguera i "Es petit barquet" lletra d'en Lluis Sintes i música d'en Carles Pastor, veu de baix i guitarra del grup. Han enregistrat "El camisón de Pepa" i "Mátalas", dues peces de força caràcter tavernari que en moltes ocasions les he escoltat en aquests indrets. Com podreu escoltar, han afegit diversitat a la tria, aportant tot allò que es canta dins de la cançó de taverna com son boleros, sons, ranxeres, valsets i havaneres.

Morralla....................  


Grup: Morralla.
Títol: Bany de lluna.
Edició: 2012
Pistes: 12

....................Una modesta opinió
El grup Morralla ha elaborat un treball amb peces molt contemporànies doncs incorporen "El capità", "L'Encís de Calella" o "Illes Formigues" entre altre. Amb la incorporació del nou tenor al grup, el grup ha guanyat molt en qualitat i ho han volgut deixar reflectit en aquest treball. Us en destaco els arranjaments musicals on el seu director, Josep Maria Roglan, hi ha deixat moltes hores per arreglar-les i deixar-les ben polides. Compta amb una elevada professionalitat, quasi no hi ha lloc per l'improvisació, cosa que a vegades ho trobo a faltar. Dins els arranjaments, el director hi deixa bons espais per escoltar en diverses ocasions els lluïments de l'acordionista (Alicia Liñan), la qual la trobo excepcional.




Neus Mar i Joan "Nito" Figueras....................  


Grup: Neus Mar i Joan "Nito" Figueras.
Títol: Vull tornar-te a veure.
Edició: 2011
Pistes: 12

....................Una modesta opinió
Ja sé que frega tot el que pot fregar, i toca totes les vores que pot tocar, però per aquest motiu i molts altres, jo hi vaig creure en aquest projecte i m'hi vaig afegir. És un treball dedicat el mestre "Josep Bastons" doncs s'han agafat una sèrie de peces i els hi han donat una sacsejada excepcional. S'han adaptat a nous ritmes mantenint sempre l'essència de la peça. Un cop escoltes la peça, et ve al cap l'original, però alhora et desborda tanta emoció i sentiment tant per la veu com la aportació de tots els musics que hi van formar part. Quant a la veu de la Neus Mar, només us puc dir, que és l'única veu de dona que he escoltat i que he vist compatible amb el gènere. Ho viu, ho sent i sobretot i creu en tot allò en que participa. Una recomanació per veure fins on es pot portar el gènere, però cal rigorositat, curositat i respecte com han fet ells.
Aquest ha estat el meu primer treball gràfic pel món de l'havanera i n'estic molt orgullós del resultat obtingut. 


 Peix Fregit....................  

 
Grup: Peix Fregit.
Títol: Aigua de mar.
Edició: 2011
Pistes: 16
 
....................Una modesta opinió
És el segon disc de la nova era del Peix Fregit després de la marxa d'en Josep Bastons. La incorporació d'en Norbert Torrecillas hi dona un treball musical darrera força important sobretot d'arranjaments de l'acordió. Molts dels arranjaments que hi trobem estan fet encara de l'època quan se'ls encarregaven a en Ricard Viladesau.
Dins el repertori ens porten de banda a banda tant en peces antigues com de més modernes fetes per el tenor i guitarra del grup, en Pep Nadal.
A diferencia d'altres treballs i grups, en aquest i pel que pogut anar aprenen escoltant-los, tots tenen el seu moment de lluïment, es a dir, tant en una actuació com en el cd, cada component té un moment, o una peça que li va per ell sol i on es pot lluir. Si parléssim de sardanes, diríem, per exemple, "obligada de tenora, de fiscorn o de tible", doncs en aquest cas, al cd, hi trobem, entre altre, "Siboney", amb lluïment del que és la tercera veu del grup, Jordi Tormo i que en fa una interpretació única, per sentiment i qualitat vocal. La peça de lluïment per en Pep Nadal, primera veu i guitarra és "La mare". Per en Norbert Torrecillas, segona veu i acordionista, no ha escollit una peça de lluïment de veu, sino que ha triat una peça de lluïment per acordió, instrument que domina a la perfecció i sota la meva opinió, una de les millors del gènere "El vol de l'àngel".

Pep Nadal.................... 
 
 Grup: Pep Nadal.
Títol: Dies blancs dies negres.
Edició: 2012
Pistes: 12
 
....................Una modesta opinió
En Pep Nadal és un tipus molt trempat, i en aquest cas entra el terreny personal el que m'ha fet creure en el projecte, que això no vol dir que sigui un bon treball, tot i que en aquesta ocasió, ho és i força. Dels últims anys ençà s'ha dedicar a composar cançons, a vegades en solitari, d'altres amb el seu germà Joan, però sempre, amb bon fons i deixant-se aconsellar pels que en saben, això ja no es capaç tothom de fer-ho i el resultat és molt i molt bo.
Per aquest projecte es va acompanyar de grans musics i millors amics del cantaire, en Subi, en Nini, en Toni Gadea i en Xevi Juanals. Tots hi han aportat molt al projecte, qualitat, serietat, rigorositat i sobretot, bon rotllo. Sovint l'escolto al cotxe quan faig desplaçaments, cosa que no em passa amb altres bons enregistraments.
La meva col·laboració va ser que en Pep va voler utilitzar les meves fotografies per l'interior del llibret fet que li agraeixo moltíssim.

Port-Bo.................... 

Grup: Port-Bo.
Títol: A mar oberta.
Edició: 2012
Pistes: 15
 
....................Una modesta opinió
De nou un gran treball, i ja van 22 en total. En aquesta ocasió ens trobem un Port-Bo sense cobertura, a pit descobert, sense xarxa, únic. Com en altres treballs, he tingut la sort de participar en el projecte, l'he vist d'aprop, viscut a la vora, i el que ells fan, no ho he trobat enlloc.
L'espontaneïtat en les gravacions, els acompanyaments musicals justos i sobretot destacar per damunt de tot les veus. Pocs grups tenen la capacitat de fer-ho, lo habitual es recolzar-se en musica i instruments i deixar les veus en un segon terme. Aquí és un exemple de tot el contrari, les veus per damunt de tot.
Els arranjaments estan molt ben treballats, en Toni Xuclà hi ha donat un toc mes modern a havaneres força conegudes.
Al treball hi trobem peces de nova creació fetes per en Carles Casanovas, veu de baix i guitarra del grup, com peces rescatades del bagul per tal que no caiguin en l'oblit. Cal destacar el treball de camp i d'investigació que han fet sobre la peça, "O de bona o de mala gana" també anomenada "Ara m'entabana", doncs de les gravacions antigues, només hi havia un tall i es va recórrer a en Franciscu Rovira per poder extreure-la tota amb la seva autenticitat.
Toquen tots els extrems, peces modernes, antigues i fins i tot aquelles que es van crear amb el boom de les havaneres allà per l'any 1980. 
Aquest 2012 m'ha donat molta feina gràfica i en aquesta ocasió vaig poder participar en el treball, aportant unes quantes fotografies que els hi vaig fer al grup durant la gravació.


Veles i vents....................
 
 
Grup: Veles i vents. 
Títol: El segon sec.
Edició: 2012
Pistes: 14

 
....................Una modesta opinió
Una revolució i un creixement exponencial del que havia vist i escoltat fins ara d'aquest grup. És el treball que més m'ha sorprès, pel bon creixement que ha fet el grup quant a veus, arranjaments i musicalitat del treball. Encara queda molt camí a fer, però cal donar-hi continuïtat a la bona feina, i sobretot creure-hi quan les coses es fan ben fetes. Si es continua treballant amb aquest ritme segur que es col·loquen en un bon lloc en la graella dels grups d'havaneres.
Desconec qui és l'artífex del treball però espero rebi la meva més cordial felicitació.
Dins la tria de peces escollides per formar part del record hi ha un llarg recorregut per casa nostra, la península i fins i tot alguna peça cubana.
Dins els dos treballs que jo tinc, veig que enregistren sempre una peça de taverna, de les que no s'acostumen a cantar al damunt de l'escenari i que es guardem per quan la xefla està arribant a la fi. 


Que us ha semblat la tria d'enregistraments d'aquest 2012?.
Segurament hi ha més treballs al mercat, però a mi no m'ha arribat o tenim un criteri diferent quant al que ens agrada i el que no.
Ara només em queda encetar l'any nou, i estar ben pendent dels nous enregistraments que es preveuen. Hi ha tres grups que ja sé que enregistraran un nou treball aquest 2013, esperarem, per veure si es gra o palla, però venint de qui ve, estic segur que serà gra i de una excel·lent qualitat. Ja us mantindré informats de la collita.

Per cert, si voleu ser els primers en llegir aquests escrits, a la part dreta del bloc, sota la música, el traductor, la imatge dels premis i el cercador, hi teniu un apartat que hi posa, "Segueix per mail". Si hi introduïu la vostra adreça electrònica i valideu un correu que us arribarà, rebreu abans que ningú les novetats publicades al bloc.

Salut, força i havaneres a dojo!.

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc