dissabte, 7 de març del 2015

0

2ª Trabada d'havaneres d'hivern "Ciutat de Gavà"

Ben trobats Havanerus,
Tot i com molt bé ja sabeu ens trobem als inicis d’una nova temporada, i per tant els grups tot just acaben de començar els seus assajos, però enguany ens trobem la cantada bianual de Gavà.


Es tracta de la Trobada d’havaneres d’hivern “Ciutat de Gavà” que com fa dos anys, acosta l’havanera i cant de taverna a una temporada on no sovintegen les cantades tret d’aquells indrets on l’havanera és un full d’identitat.
Per aquesta edició els grups convidats varen ser:
- L’Espigari.
- Gats Vells.
- La Taverna.
- Son de l’Havana.
- Terra Endins.

La il·lusió per assistir a les cantades continua com el primer dia, aquelles pessigolles dins de la panxa que et fan estar un xic neguitós i només penses en que arribi l’hora.... com tot, un cop estàs a mitja temporada solament ho noto en certes cantades i amb certs grups, però aquest cop suposo que era més per la trobada que per altres motius.





De tota la cantada només hi havia un grup que encara no havia sentit mai, es tracta del grup de recent creació Son de l’Havana.

Dels altres quatre en tenia coneixença. En L’Espingari hi tinc posades bones esperances, en La taverna ganes de consolidació, en Gats Vells hi veig per damunt de tot l’actitud i bonhomia d’en Joan Canton i en Terra Endins tenia ganes d’escoltar i fruir.




Crec que els propòsits que tenia marcats els vaig assolir, de fet, vaig marxar força satisfet del que havia escoltat i més en veure com es des viu una persona per tirar endavant una cantada com aquesta.




Us puc assegurar que l’Espai Maragall de Gavà té una capacitat de unes 550 persones i no sé si m’erro si dic que faltaven tres o quatre files al darrera per omplir. Això vol dir que d’havien venut més de 400 entrades, crec que avui en dia és tot un èxit aconseguir aquestes xifres.

En aquesta ocasió el grup que no coneixia va ser el que més em va sorprendre. Es tracta de “Son de l’Havana”.
Un grup de recent formació que en formen part:
Josep Lluis Blazquez, Llorenç Fernandez, Oriol Roca, Jose Manuel Olaya i Santi Sanchez.





Només trepitjar l’escenari i veure el grapat d’instrument que porten ja em feia preveure que allà venia música i de la bona. Tot i que de veus, només en portaven una de principal.
És un format diferent al que normalment trepitja escenaris d’havaneres. Aquesta formació és mes a nivell professional, on una veu predomina per damunt de les altres i el nivell musical està molt per sobre del que habitualment ronda el mon de l’havanera.

Poc m’equivocava quan preveia que aquella posada en escena portaria bona música. Sobretot, i per damunt de tot us en destaco “el noi” de la guitarra, en Llorenç Fernandez.




Trobo que guitarra i guitarrista son un mateix esser. Pocs cops he vist guitarra i guitarrista tant units, i per acabar-ho d’arrodonir amb una veu molt i molt maca.

En acabar l’actuació vaig trobar-me amb uns quants havanerus de Sant Feliu de Guíxols que havien assistit a la cantada i els hi vaig comentar la meva admiració cap aquesta persona i em van fer cinc cèntims de qui era, i pel que em van dir, és un autèntic crack, un fora de sèrie en la música d’orquestra, actualment dirigeix i canta a “la Chatta Orquestra”.

Us el recomano, jo en vaig quedar ben enamorat, i com son les coses, va ser dels primers en marxar i em vaig quedar amb les ganes de xerrar una estoneta.





En acabar la cantada, el grup amfitrió, Gats Vells ens varen convidar a un piscolabis que vaig agrair després de les més de tres hores que va durar el concert.

Cal dir que la part del só va tenir forces mancances i en certs moments va costar molt anar seguint la cantada. Molts grups requereix molts canvis i cal tenir-ho per la mà, quan no es així, passa quelcom similar a lo de dissabte.




Aquest proper cap de setmana sembla que sigui com un de plè estiu. Apunteu a l'Agenda i per poc que pugueu, no hi falteu:
- Divendres 6 de març, Neus Mar al Restaurant La Selvatana de Palamós. Diria que fa temps que no hi ha places per sopar, però un lloc per poder escoltar suposo que us el trobaran.
- Dissabte....... bé dissabte ja us ho explicaré en un altre moment.
- Diumenge 8 de març a les 18:00h, Indira Ferrer Morató al Casino de l'Aliança de Poble Nou amb l'espectacle "Entre dos mars" acompanyada al piano per Antoni Mas.


Us deixo les imatges que va captar el meu ull mecànic de la Trobada de Gavà i l'enllaç l'àlbum.



Salut, Força i Havaneres a dojo!.

©Toni Foixench

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc