dijous, 4 de setembre del 2008

1

27ª Mostra de l'Havanera catalana de Palamós, 14 d'agost

La informació és del web de l'ajuntament de Palamós.

"Per a tots els grups participants, és –així ho han manifestat sovint- un prestigi poder prendre part a la Mostra de l'Havanera Catalana de Palamós, un reconegut concert d’havanera en el qual la nota predominant és el silenci absolut i on les cançons se succeeixen una rere l’altre. [...]."

"Aquest és el cas d’intèrprets, autors i compositors de la vàlua del mestre Dabau, el mestre Sirés, el propi mestre Ortega Monasterio, i tants altres que al llarg de la història de la Mostra han deixat empremta en aquest singular esdeveniment. [...]."

"Les condicions d’acústica de l’Arbreda i el silenci que si respira durant les actuacions dels grups d’havanera participants, converteixen la Mostra de l’Havanera en un veritable concert d’aquest estil musical. Aquestes condicions de silenci, han portat als mateixos grups participants al llarg d’aquests anys a batejar l’Arbreda, com el “PALAU DE L’HAVANERA”."

La Mostra de l’Havanera es converteix en cadascuna de les seves edicions en un concert d’havanera amb caràcter exclusiu, on la característica més destacada d’aquesta és que totes les cançons són interpretades en llengua catalana. Després de vint-i-set anys, la Mostra de l’Havanera Catalana de Palamós segueix potenciant el seu objectiu principal: oferir el millor de l’havanera cantada en català.

EL "PALAU DE L'HAVANERA"
Les aproximadament 1.500 persones que assisteixen en directe a la Mostra poden palpar fins la darrera nota i el més baix acord de guitarra, perquè així ho permet el silenci que impregna l’ambient. No es tracta per tant d’una cantada convencional d’havaneres, sinó d’un veritable concert d’aquest estil musical.

Aquest és un dels principals referents d'aquest prestigiós concert d'havanera, que el diferencia notablement de la majoria de les cantades que es programen arreu de Catalunya. En l’actualitat ens trobem també, davant d’un concert d’havanera dotat dels més avançats mitjans tècnics, on preval per damunt de tot la qualitat d’un concert avalat per 27 anys d’història.

ELS GRUPS PARTICIPANTS

Un any més la Mostra comptarà amb la presència de quatre dels millors grups d'havanera que hi ha actualment a Catalunya i que per aquesta edició seran: el Port Bo, de Calella; Peix Fregit, de Palafrugell; Bergantí, de Malgrat de Mar; i Els Pirates, de Molins de Rei.

LA HISTÒRIA DE LA MOSTRA

Fins el dia d’avui han desfilat per l’escenari de la Mostra els millors i més coneguts grups d’havaneres de tot Catalunya i de les illes Balears. En aquest sentit només cal recordar a intèrprets, autors i compositors de la vàlua del mestre Dabau, el mestre Sirés, el propi mestre Ortega Monasterio, i tants altres que al llarg de la història de la Mostra han deixat la seva empremta.“La Mostra de l’Havanera Catalana”, tal com la coneixem avui, va sorgir l’any 1978 dins el marc del reconegut “Festival de la Cançó Marinera” de Palamós, i emmarcada en l’anomenada “Mostra de l’Havanera Antiga”.

Tres anys després, el 1981, naixia definitivament la “Mostra de l’Havanera Catalana” amb la diferència bàsica de la interpretació, exclusivament en llengua catalana. Aquesta mostra actual i l’originària, varen sorgir arrel de l’entusiasme de dos coneguts palamosins apassionats pel món de l’havanera, Joaquim Simó, Evarist Puig, i del mestre i reconegut autor, Josep Lluís Ortega Monasterio. La Mostra de l’Havanera Catalana s’ha celebrat sempre en el recinte de l’Arbreda de Palamós, un marc idoni per les seves condicions de sonoritat musical i d’espai a l’aire lliure.

1 comentari :

Anònim ha dit...

Hola Tony, suposo que no seré la primera que et digui aixó...saps que la teva xicota se sembla moltissim
amb la dona d´en Pere Fort ? que per ser també es diu Cristina ? es extraordinari, les dues son guapissimes.... que per molts anys, noi.

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc