dilluns, 11 de maig del 2009

3

La Taverna, entre Palamós i Sant Antoni, el 9 de maig

Començo sorprés, i amb una havanera d’aquelles antigues......
Quién lo habría de decir,
quien lo habría de olvidar,
mi barquilla en la ribera,
y mi caña de pescar.

Yo ya no siento el murmullo de la tórtola,

ni el silbido de los aires,
ni la alegre gaviota.
Lo que yo siento, vida de mi amor,
consuelo de mi alma,
es un loco frenesí,
por ti, que me mata a mi.
[...]


I jo que pensava que fins el 16 de maig, no tindria havaneres, i va i em proposen passar per Palamós a veure i escoltar el Grup La Taverna. Som-hi, de Olot a Palamós!!.
Caram, no sé si és que ara em dono més conta de les coses, o és que cada dia em sorprèn més aquest molt que m’envolta.....gràcies noia!!.
Quan la Cris m’ho va proposar, jo no ho tenia clar, però sense dubtar-ho un moment, vaig dir que sí. Fins ahir, mai havia vist al Grup La Taverna en acció, es a dir, fora de la Bella Lola, damunt d'un entarimat i amb un public que no sigui el de la taverna.....

Bé, si especifico una mica, recordo la famosa actuació de quan jo tenia 18 anys, i els vaig conèixer. Llavors, eren, en Miquel i en Josep, i eren el Duet la Taverna, però des de llavors, ja ha plogut molt, encara que tot i la pluja, jo m’he arrelat en aquest gènere....per tant, repeteixo.... “Quién lo habria de decir, quien lo habría de olvidar......”


Em vaig perdre la actuació a Navarcles, pensava que aquesta també me la perderia, i el que tenia clar, és que en la Cantada de Calella del 4 de Juliol d’enguany, no se escapaven.....
Menys mal que quan m’erro, es a fi de bé, -en molts casos-.

Tot va començar amb un missatge de l’amic Miquel al blog, i un altre al Facebook amb la celebració de la 15 Festa de la Gamba.

Varem canviar una mica els nostres plans, però per les Havaneres, el que sigui!!, o serà per les gambes.....això ho hauré de preguntar....... millor que no....
Per tant, com dos claus, a les sis de la tarda, ens varem plantar a la platja d’es Monestri, que queda just entre Palamós i Sant Antoni de Calonge.
Ràpidament vaig divisar l’entarimat, els altaveus amb el logo del grup, i allà estaven ells, en Miquel, en Ferran i l’Adam, els membres del grup La Taverna, acabant de ajustar les veus, les guitarres i l’acordió.
Veient-los des de la llunyania, se’m posava el pel de punta en pensar que no estava dins els plans assistir a la cantada, però allà hi érem, i estava segur que els hi faria il·lusió, potser, tant com a mi.


El presentador de l’acte era en Xicu Sánchez Carcassés, i quan va presentar el grup, va fer menció a la assistència d’ells a la Cantada de Calella.
Era genial, una tarda de dissabte, amb havaneres, bona companyia, gambes, i una cerveceta ben fresca. Senzillament genial!!.
Inicialment, jo solament divisava l’entarimat, però al davant teníem un grapat de cuiners, disposats a cuinar més de cinquanta quilos de Gamba de Palamós per tots els assistents....
Buf, buf, buf, Cantada, Gambada, Festa, Bona Companyia, si fos en una subhasta, podríem sentir el famós “Qui en dona més.......”.


Darrera de l’entarimat teníem el vaixell “El Cardenal”, un famós vaixell del port palamosí, carregat amb cinquanta quilos de gambes fresques perquè els assistents ens hi llepéssim els dits.
Les gambes les va anar a recollir un petit bot per tal de acostar-les a la platja on estàvem tots esperant per tal de descarregar-les. Posteriorment, les varen cuinar, i ens tocaren una mitja dotzena per cap......

La cantada va començar quan els assistents encara xarrupaven caps de gamba, i el xivarri encara no deixava gaudir massa. És normal, qualsevol els deia que no xarrupessin els caps d’aquella gamba mitjaneta palamosina que tan bona està.

El grup La Taverna, té un repertori ben ampli, i dins la cançó de taverna, també hi ha lloc per temes folklòrics de Navarra, i amb un popurri de cançons navarres, varen posar una mica la gent al lloc.
Tot seguit varen interpretar un grapat d’havaneres i cançons de taverna. La gent s’anava acostant a l’entarimat, i seien a la sorra, i fou llavors quan el grup va fer les millors. Ja sé que potser resulta pesada la meva insistència en una havanera, però valoro tant la nova creació de havaneres, i més quan son bones, que torno a parlar de Brodadora.
Ja sé que és seva, però ells la broden.
Ho torno a dir, cada cop que l’escolto, m’omple, i estic segur que a la Cantada de Calella triomfaria. Val, és la meva opinió, i les cançons que es trien s’han de fer amb molta cura, i vigilar molts aspectes, però jo, continuo dient el mateix, dintre del repertori que fan, aquesta, a part de ser una molt bona havanera, la fan molt bé.
Crec que ha de ser una candidata a tenir en compte.


Ja sé que s’han creat altres havaneres o cançons dins el propi grup, però molts cops ens hem de posar la ma al cor, i veure el que vol la gent. No sé companys, pocs cops, dono una opinió tant i tant directa, però si teniu algun dubte, o en teniu varies per triar, jo posaria Brodadora com a opció per cantar en català!!.
Espero que una opinió tant directa no us emprenyi, de bon rotllo, però és tant i tant bona, que ho dic cada cop que l’escolto, i no em cansaré......

No us passa que quan escolteu una havanera, la escolteu millor en un grup que un altre?.
Doncs bé, a mi em passa amb algunes de les havaneres que els hi vaig escoltar ahir.

Per mi el grup La Taverna fan molt i molt bé moltes, però La Sirena de Begur, Bitxintxo, i alguna més que em reservo.....les claven!!, i s’han de escoltar.
La sonorització de la cantada estava realitzada per el propi grup, i està força bé, doncs tot i el xivarri de gent i per la festa que hi havia, s’escoltava prou bé.
Companys, un cop més, us he d’agrair el que feu!!.


Ho va fer en Miquel, i jo igualment, us desitjo.....
Salut, Força, i com va dir en un mail, l'Antoni Mas, molta música Companys!!.


Als que m’envolteu, Gràcies per fer el que feu, i gràcies per ser com sou!!.....

3 comentaris :

Miquel ha dit...

Gràcies Tony , sempre ens deixes molt be , les fotos molt bones , el que no se qui es , aquest del porró , ja,ja,ja ... i que bo que estava el cava .... muuuu!!, a la cantada ens varem sentir molt be , però més per la vostra presencia , gràcis Cris , gràcies Tony. Una abraçada

Miquel

Miquel ha dit...

Ah !!! el meu net diu que l'hi agrada molt sortir a la foto.

Havanerus ha dit...

Miquel, Company!!.
Jo no us deixo bé. Escric el que veig, i el que sento quan us escolto. Si això acaba quedan bé, doncs genial. Però que sapigas una cosa, m'ho poseu fàcil alhora de redactar o explicar les vivencies en una cantada vostra....
El que llegeixes, és la meva realitat. jo no he de quedar bé amb ningú, ja m'aneu coneixent, i dic les coses com les sento.....i molts cops ho he de dir, encara que es faci una mica repetitiu......
I si algo no ha estat bé, probablement s'hagi oblidat quan pujava al cotxe per tornar a casa, doncs, a les cantades que he estat, no recordo res que no m'hagi agradat....
En fi, que et quedi clar, que opino i escric el que els meus ulls veuen, i les meves oides escolten, respectivament.
Encara que ultimament, fins i tot el cor me'l feu posar....
Ara que aquest, no el deixaré expresar gaire, doncs no cerca paraules....per expresar-se, i potser us ofereix, un gest, una mirada, un "algo".....
Sou Genials Company!!

Salut, Petons i Abraçades, per tots!!

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc