divendres, 20 de juny del 2014

0

Havaneres a dojo!

"Parlem d’un gènere que utilitza inicialment textos en castellà, amb una cèl·lula musical originària d’Europa, sobre un ritme molt repetitiu i marcadament percudiu que deixa entreveure el substrat africà. Pur mestissatge. Finalment, caldrà agrair als mariners, soldats i indianos que ens portessin aquestes melodies voltades de melangia, les quals van esdevenir en una part d’allò que molts anomenen “cantos de ida y vuelta”. Càstor Pérez, Estiu de 2000."


Farà un parell d’anys al bloc vàrem fer unes enquestes sobre les peces que més agradaven i d’aquella llista, una de les lectures que jo en vaig treure, és que molts no coneixien peces enregistrades abans de la década dels 90 o fins i tot de l’any 2000, per no parlar de les peces que cantaven els nostres grans i que si no fos per uns quants corferits de l’havanera probablement haguessin caigut en l'oblit i per tant en desús.

Al llarg d’aquests anys, les meves endinsades per l’empordanet m’han portat a descobrir peces que m’han cridat molt l’atenció, m’han captivat de dalt a baix i casualment o no, han estat aquelles que estaven a punt de desaparèixer.
Val a dir que les persones que me les varen donar a conèixer, explicar, cantar i fins i tot enregistrar, ho feien amb un sentiment i un salanc únic. 


Avui m’he decidit a divulgar havaneres i cançons de taverna. Moltes d’elles ja les haureu escoltat, doncs el recorregut va des dels inicis de l’havanera (principis del segle XIX) fins als nostres dies.

Encara existeix, però sense activitat, una pàgina a Internet on es podien escoltar havaneres, i quan van deixar d’emetre, vaig pensar que allò no es podia perdre i que habia de fer alguna cosa.
Des de llavors ha passat molt temps i molts motius pels quals no he pogut dur a terme aquesta tasca, però ara, si res m'ho impedeix, veurà la llum tot un seguit de peces que espero que us agradin, us sorprenguin i ja seria el súmmum si aconsegueixo que us emocionin.
 


Els motius pels quals vull que es coneguin són molt diversos i van des d’un de molt bàsic, que seria aquella selecció de peces que més m’han captivat i m’han robat el cor, fins aquelles peces que només s’han enregistrat un cop, que provenen dels nostres avis i cal mantenir per què no caiguin en l'oblit. Enmig hi queden moltes i diverses peces, probablement poc conegudes, un tant inèdites i fins i tot poc escoltades.

Dins la tria trobareu Havaneres, sí, però he fet un recorregut pel que anomenem Cançons de taverna, on les havaneres han estat el pal de paller per donar-ho a conèixer, però podreu escoltar boleros, ranxeres, valsets, sardanes i alguna cançó de picaresca.
Espero que ningú es molesti pel fet que les seves peces hagin estat penjades en la secció Cançons del bloc. En cas que algú o algun grup ho estigui, us prego que mitjançant un correu o una trucada m’ho feu saber per tal de solucionar el tema de manera fàcil i ràpida.

De les peces que tot seguit escoltareu en tinc el suport original i en alguns casos he hagut de digitalitzar (espero que la qualitat obtinguda sigui la correcta per aquest tipus de peces).

Dins la llista i per anar fent boca, hi podeu trobar grups com:
Àmfora, Arjau, Barca de mitjana, Bergantí, Boira, Cap de Creus, Castilla canta habaneras, Cavall bernat, Cubacant, Duet, Duet la taverna, Els cremats, Els pescadors del l’Escala, Grup Alba, La taverna, L’Empordanet, l’Espingari, Les veus dels pescadors, Morralla, Neus Mar, Peix Fregit, Port-Bo, Ricard Balil, Trio arrels del Menorca o Veles i vents entre més de 20 grups representats.

I peces com:
Chiquita linda, La barca de oro, Calavera, Los mocachines, No vuelvo a amar, Capità pescallunes, El barraler, Em torna boig l’Empordà, Somni, Antillanita, Escolta es vent, Habaneras de la Havana, Huellas en la arena, Cap de creus, Golondrina tu que vas, El abanico, Tecla, Els adiós del soldado, Nena, Amagada en el far, Luz que brillas, Tula, La festa de la sal, La negra tomasa, Hores felices, La fira de Santa Creu, Dónde estás, Brodadora, La tarde, Los indianos, Ya salen del puerto, Enamorar-se, l’Empordà, A la habana me voy niño, En un rico cafetal, La habana se llama Elena, El negrito Jesús Clememte o Una noche que de amores yo soñé entre moltes altres i fins a més de 250 peces.   


M'agradaria, un cop més, que ell fos entre nosaltres per poder gaudir d'aquest treball, la seva figura està sent insubstituible. No sé si allà on va anar té connexió amb el bloc, però estic segur que en continua gaudint tant com ho feia aquí. Càstor Pérez, suposo que et faria content aquest nou projecte. I a tú Pere que ja saps que n'ets pilar important de tot el que faig relacionat amb aquest génere. I també un record per a tots els havanerus que dia a dia em recolzen i als que ja no hi són i han aportat el seu granet de sorra al génere. Per a tots vosaltres, aquest treball que el podem titular:

(Si clickeu aquest enllaç anireu directament a la secció del bloc cançons 
que és on es troben les més de 250 peces).
 
http://www.leshavaneres-sons.blogspot.com.es/

Si qualsevol grup em vol fer arribar els seus treballs discogràfics per tal ampliar aquest repertori, no ho dubteu,envieu-me un correu i us facilito l’adreça per rebre’ls.

Salut, força i havaneres a dojo!.


©Toni Foixench

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc