dilluns, 2 de juny del 2014

1

48 Cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell

Ja tenim el cartell de la 48º Cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell i amb ell les entrades a la venda a partir del proper 6 de Juny.
També tenim resultat quant al guanyador de la beca l'Hermós la qual ha anat destinada al grup Corrandes son corrandes amb l'espectacle "Brindem cançons".


Ja vaig quedar molt sorprés amb la tria de dos dels grups d'aquest any, tot i que la de Els pescadors de l'Escala l'entenc perfectament, amb les nostres desavinences i discrepàncies, respecto i recolzo la tria per la trajectòria del grup i la gran professionalitat que han sabut aportar a un grup d'havaneres (per cert, aquesta temporada ja els he pogut escoltar dos cops), el que no sé, és quin criteri hi ha en la tria de Mariners de Riera, però em queda clar que no és el l'evolució (no li he pogut veure cantades per aquest 2014), ni el de la novetat, ni un revulsiu, ni el de l'aniversari (es varen formar l'any 1982) i de la qualitat no ho sé (doncs en els 5 anys que fa que estic coneixent aquest món, mai els he vist participar en una cantada) hi haurà un altre que desconec i probablement em sorprendrà.

Es podria dir que els altres tres grups, son tres referents del món de les havaneres, com també ho son Arjau, Arrels de Menorca, Barca de Mitjana, Boira, Bergantí, L'Empordanet, L'Espingari i Neus Mar per citar-ne alguns que em venen ràpid al cap.

Clar que tres d'aquests ja hi varen actuar a la darrera edició, però encara així, en queden que fa anys que no hi actuen i amb la gran evolució que han fet caldria tenir-los en compte, per no parlar de grup novedosos que han revolucionat el món de l'havanera en molts sentits com és el cas de Neus Mar que ens aporta dalt d'un escenari, essència, sentiment, novetats i una qualitat vocal i musical difícil de trobar al gènere.

I el que m'ha sorprès també és veure per on s'hi troba la relació entre aquest grup "Corrandes son corrandes" amb el génere de l'havanera i el cant de taverna per haver-los concedit la beca l'Hermós (segurament ens ho desvetllaran quan ens ho presentin el divendres 4 de Juliol a Plaça Nova de Palafrugell).
Abans de fer-me aquesta pregunta he revisat a internet tota la informació del grup i es poden veure diferents vídeos de les seves interpretacions, i llavors em reafirmava en la meva sorpresa.

Les úniques corrandes que conec són les que va escriure el mestre Jose Luis Ortega Monasterio "Corrandes marineres" (anomenades també "Corrandes palamosines" o "Coplas bravas"), però parlem d'una peça, no d'una cantada sencera amb aquest tipus de peces.
I em fa gracia per que la corranda comença així:

"No canto per bona veu,
perquè Deu, no me la ha dada,
sinó perquè no digueu,
que la festa no m'agrada"

Per tant, o el jurat i jo entenem el cant de taverna i les havaneres de manera molt diferent, o jo m'he perdut a la primera línia de les bases del concurs.

Sigui com sigui, tenim espectacle assegurat i la 48º Cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell a les portes. Tan de bó ens sorprengui a tots i sigui la millor cantada de totes.

Salut, força i havaneres a dojo!
©Toni Foixench

1 comentari :

Anònim ha dit...

Mariners de Riera, jo t'ho explico....
Ara per cantar a Calella, els merits son: no tenir cap cd editat en els ultims 10 anys, fer un promig de 2 cantades a l'any i, sobretot, que els seus components no tinguin formacio musical. Et sembla poc? a partir d'ara els grups que no ho compleixin, no podran participar.

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc